Avelsnyheter
12 mars 2021 10:27

”Kämpade på med viruset i kroppen”

IntervjuEn vecka har gått sedan bruksprovet fick ett abrupt slut efter att hingsten Hotlix hastigt fått hög feber. Något som sedan visade sig vara ekvint coronavirus. ”Men han kämpade ändå på med testryttarna med det här i kroppen.” Det säger hingstens ägare Lydia Lindén i ett radioinslag. Lyssna här och hör även Strömsholmschefen Jonas Johnson berätta om säkerhetsrutinerna kring bruksprovet.

”Kämpade på med viruset i kroppen”
Hotlix i sin isoleringsbox på Strömsholm. Foto: Privat

Det var på fredagskvällen för en vecka sedan som hingsten Hotlix, som ägs av Mia och Lydia Lidén, plötsligt visade sig ha över 40 graders feber. Hingsten isolerades snabbt på Strömsholms djursjukhus och bruksprovet avbröts med oroliga hingstägare på plats.

Prover togs på Hotlix och ilades direkt till SVA i Uppsala. Testresultatet kom på lördagen, vilket visade positivt för ekvint coronavirus.
– Just nu mår han bra. Men han gick ändå med testryttarna med det här i kroppen och kämpade på. Det är starkt av honom, säger Lydia Lindén i en intervju med P4 Västmanland som du kan lyssna till här under.

I radioinslaget hör du även Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA, berätta mer om coronatestningen av hästar. Att hästar testas för corona är nämligen relativt nytt i Sverige. Något som nu visat sig förklara de många fallen av kolik, feber och diarré vintertid.

Lyssna här:

I ett tillhörande radininslag kan du även höra Jonas Johnson, verksamhetschef på ridskolan i Strömsholm, berätta mer om smittskyddsåtgärderna kring isoleringen av en häst. Och hur säkerhetsrutinerna kring bruksprovet har sett ut sett till det stora antalet hingstar som var på plats. Lyssna här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden