Veterinärt
18 juni 2020 15:00
Ridsportplus

”Kan putta hästen i rätt riktning”

MagnesiumTränaren och dressyrryttaren Olof Axelsson har goda erfarenheter av tillskott av magnesium till nervösa hästar. "Det är svårt att bevisa, men det verkar fungera", säger han.

”Kan putta hästen i rätt riktning”
Tränaren och beridaren Olof Axelsson har provat magnesium på flera olika hästar med varierande resultat Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid sidan av sitt jobb som dressyrlärare i Flyinges beridarutbildning tränar och tävlar Olof Axelsson både egna och andras hästar. Han har också träningar runt om i Sverige och ser många ekipage på olika nivåer och med olika knutar att lösa. I vissa situationer rekommenderar han sina elever att testa magnesium, till exempel de som köpt en ny häst. Byte av miljö och ryttare utlöser lätt olika slags reaktioner.
    – Jag tycker magnesium har rätt bra effekt just i de situationerna, säger han och tillägger:
    – Rent magnesium är ju inte dyrt, annars hade jag aldrig propagerat för det.

    Själv testade Olof Axelsson magnesium för första gången på en dressyrhäst han hade för träning och tävling. Hästen hade talang men blev nervös på tävling.
    – Han skyggade för domarna och annat. Efter tre-fyra varv hade han vant sig, men då var ju programmet nästan över, berättar Olof Axelsson.

    Tränaren föreslog magnesium

    Det var hästens dåvarande ägare, en läkare inom psykiatrin, som föreslog att de skulle testa magnesium, som på humansidan används mot till exempel sömnproblem.

    Olof Axelsson började med hjälp av veterinär att ta blodprov för att mäta hästens nivå av magnesium och gav sedan rekommenderad dos magnesium under en tid. Det gav ingen effekt i ridningen, inte heller utslag på nästa blodprov. Dosen ökades och vid nästa blodprov hade värdena gått upp.
    – Jag märkte effekt på hästen också. Han blev märkbart coolare. Hade inte samma nerv och påslag.

    Hästen gick på den förhöjda dosen, kontrollerad med blodprov, i ett år. Efter det förändrades hans beteende på tävling och dosen minskades.

    Periodvis fick han inget alls. Häst och ryttare hade hamnat i en god spiral och de klättrade i klasserna.
    – Han hade fått förtroende för mig, säger Olof Axelsson.

    Utfallet olika på olika hästar

    Efter den erfarenheten har han testat magnesium på flera hästar. Utfallet har varit lite olika.
    – Det är individuellt. Vissa individer tycker jag får god hjälp av ett tillskott. Andra inte. Men det är svårt att veta vad som är vad. Man kan så klart inte bara ge magnesium och tro att det löser alla problem. Det beror på vad man gör för övrigt med hästen. Men gör man alla rätt för övrigt kan magnesium putta hästen i rätt riktning.

    Fakta

    Mer forskning på möss

    Istock-1010812510
    Möss påverkas av magnesium. Foto: iStockphoto

    I studier på möss har man sett att magnesiumtillskott kan påverka halterna av serotonin, som är en ”må-bra”- substans. Detta gjorde enligt forskarna mössen mindre deprimerade

    Det är billigare att forska på möss än på hästar, men den största anledningen till att man forskar mycket på möss är att de används som modelldjur för människan och det är därför vanligt inom läkemedelsindustrin.
    – Sedan kan även vi andra som forskar på andra arter lära oss mycket av det man hittar på mössen, säger Sara Ringmark.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden