Nyheter
21 oktober 2020 10:39
Ridsportplus

Känd hästverksamhet i Skåne saknar tillstånd

OtillåtetNellie Berntsson och Olav Aklestad har bedrivit yrkesmässig hästverksamhet utan tillstånd, och riskerar att få betala höga viten om de inte får ett tillstånd inom tre månader. "Jag är förvånad över att kunskapen är så låg bland hästfolk om att tillstånd krävs", säger Anna-Britt D Adell på länsstyrelsen i Skåne.

Känd hästverksamhet i Skåne saknar tillstånd
Nellie Berntsson i början av karriären (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I november 2019 påbörjades en tillståndsprocess om yrkesmässig hästverksamhet för Nellie Berntsson, men den avskrevs när Nellie Berntsson och sambon Olav Aklestad flyttade till Danmark i våras. En tid senare var paret tillbaka i Sverige och fortsatte med sin hästverksamhet i Skåne.

I september uppmärksammade länsstyrelsen i Skåne att O.N. Sporthorses hade hästannonser ute på sociala medier, och kontaktade företaget om att det bedrevs en tillståndspliktig verksamhet med häst utan nödvändigt tillstånd.

Ett par dagar senare skickade O.N. Sporthorses in en ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt sälja hästar och hålla hästar på en fastighet i Kristianstads kommun. Men länsstyrelsen i Skåne väljer ändå att markera mot att en tillståndspliktig verksamhet bedrivits utan tillstånd, och har därför beslutat om ett förbud, som träder i kraft tre månader efter att beslutet nått mottagarna.

Runt den 20 januari får företaget inte längre bedriva yrkesmässig hästverksamhet, och bryter företaget mot det utfaller ett vite på 50 000 kronor per häst och kontrolltillfälle som länsstyrelsen konstaterar att företaget bryter mot tillståndsplikten.

Att företaget nu har sökt tillstånd är inte skäl nog för att slippa risken för vite, säger juristen Anna-Britt D Adell, länsassessor på länsstyrelsen i Skåne.
− Man får inte bedriva verksamhet utan tillstånd, och vi vill sätta press på företaget att söka tillstånd, säger hon.

Den normala handläggningstiden för att få ett tillstånd är tre månader, så om processen flyter på har företaget fått sitt tillstånd lagom när beslutet om vite träder i kraft.
− I bästa fall hinner vi hantera ansökan, så att vitesföreläggandet inte blir aktuellt, bekräftar Anna-Britt D Adell, som också uttrycker förvåning över att kravet på tillstånd verkar vara så dåligt känt inom hästsektorn.

O.N. Sporthorses är långtifrån ensamma om att bedriva hästverksamhet utan tillstånd.
− Människor som varit aktiva länge i branschen är inte medvetna om att det krävs tillstånd för att bedriva yrkesmässig hästverksamhet, och jag är mycket förvånad över den bristen på kunskap.

Ridsport har sökt O.N. Sporthorses utan att lyckas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden