Dressyr
7 augusti 2022 20:55

Kapten Jenå: ”Jag är besviken på att vi blir fyra”

Herning 2022Målet var att ta en medalj. Det blev en fjärdeplats – för andra världsmästerskapet i rad. "Vi behöver rida felfritt och våga ta ut svängarna bättre," säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå som ändå glädjs åt att Sveriges dressyrlag fixade ett OS-kval när lagdressyren avgjordes på VM i danska Herning på söndagens kväll.

Kapten Jenå: ”Jag är besviken på att vi blir fyra”
Bo Jenå. Foto: Roland Thunholm

Danskarna guldjublar överallt kring den mixade zonen. I allafall känns det så.

Sveriges förbundskapten Bo Jenå ska för andra världsmästerskapet i rad prata om den där retliga fjärdeplatsen som Sverige har tagit.
– Jag är besviken på att vi blir fyra. Vi hade sikte på att ta medalj här, men totalt är jag inte missnöjd med ritterna, säger han.

Patrik Kittel och Touchdown (SWB e Quaterback-Sack, uppf Verbena AB, äg Sommarkvarn AB) var sist ut i svenska laget och leverade i stort sett en felfri ritt och fick 76,552 procent.
– Det var ryggningen som inte blev så bra. Han ställde upp dåligt där. Och så några smågrejer, säger Patrik Kittel som muttrar lite över poängen.

Kittelmixadezonen
Patrik Kittel i mixade zonen efter sin ritt. Foto: Arkivbild

– Jag tycker att de var lite stränga med poängen. Poäng och egen prestation är visserligen två olika saker. Jag tyckte han var väldigt duktig jag kan inte ha begärt mer, fortsätter dressyrryttaren och betonar att hans VM-häst bara är tio år och ska vara som bäst på OS i Paris om två år.
– Detta var det bästa han har gjort även om poängen i Doha var bättre.

 

Patrik Kittel red in direkt efter danska stjärnan Cathrine Laudrup-Dufour som säkrade guldet åt Danmark och en publik som skrek ut sin glädje. Men Touchdown klarade det fint.

Kvalat till OS

Fjärdeplatsen innebär att Sverige nu har kvalat till OS i Paris i dressyr.
– Det var ett av målen här och det är jag glad för, säger Bo Jenå.

Sverige har tagit två EM-brons med samma stomme i laget de senaste åren. Men vid OS och VM verkar det vara svårt att nå hela vägen till prispallen.
– Vi behöver rida felfritt och våga ta ut svängarna bättre. Där kan vi lite mer, säger Bo Jenå.

Det har vi hört innan, varför händer inte det?
– Bra fråga. Det ska hända så fort som möjligt.

Danmark tog guld, Storbritannien silver och Tyskland brons.

Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel är kvalificerade till måndagens Grand Prix Special. Därifrån går de 15 bästa vidare till onsdagens kür.

 

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden