Sport
9 augusti 2016 18:14

Kapten Lidbeck tackar för sig

Fälttävlans svenske förbundskapten Staffan Lidbeck slutar sitt uppdrag när hans kontrakt går ut efter OS. "Jag kommer sakna kontakten med ryttarna och spänningen," säger han.

Kapten Lidbeck tackar för sig
Två EM, ett VM och ett OS har Staffan Lidbeck varit förbundskapten för svensk fälttävlan. @RolandThunholm

Staffan Lidbeck tog över som förbundskapten efter Gunilla Fredriksson för knappt fyra år sedan. Nu går hans kontrakt ut och det kommer inte att förlängas. 

Vid London-OS var det silverfest och den festen fortsatte över EM 2013. Nu, i Rio är det depp och hängande huvuden efter en elfte plats av 13 startande lag. 
– Det är bara att titta på resultatet. Jag är riktigt besviken, säger Staffan Lidbeck. 

Det som saknas i svensk fälttävlan är inte skickliga ryttare – det finns det flera. Men hästmaterialet är för tunt. Så har det egentligen varit länge. 
– Det är lite för tungt helt enkelt. Vi har ingen häst kvar från OS i London till exempel. Tyskarna har två ekipage som ingick i guldlaget här och har sedan kunnat fylla på en riktigt bra häst till Ingrid Klimke, säger han. 
– Ryttarna behöver bli tuffare och sålla hårdare i sitt hästmaterial. Och så skulle det behöva hittas någon form av samarbete mellan förbundet och hästägare och ryttare. 

Staffan Lidbeck har också tankar om hur han tycker att fälttävlan ska utvecklas:
– Jag vill ha mer rivningsbara hinder och en annan tävlingsform med terrängen sist så som det är i Aachen. Det blir mycket mer spännande för publiken, säger han. 

Staffan Lidbeck ska nu ägna sig åt den veterinärklinik som han driver tillsammans med sin fru Lisa Lidbeck. De har också tre barn tillsammans. 

Kommer du att sakna det här?
– Både ja och nej. Jag kommer att sakna kontakten med ryttarna och spänningen. Men som jag sa – det är lite för tungt.

Svenska Ridsportförbundet har redan börjat arbetet med att leta efter Staffan Lidbecks efterträdare. Han fortsätter med sitt uppdrag ungefär en månad till. 

Läs allt om OS

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden