Veterinärt
1 november 2017 15:00

Karenstiden höjs för omtvistat hästläkemedel

KarenstidKarenstiden för hästläkemedel innehållande bisfosfonater kommer från och med årsskiftet att förlängas från 28 till 60 dagar.
Substansen har bland annat visat sig kunna dölja symptom på en skada som inte är läkt.

Karenstiden höjs för omtvistat hästläkemedel
"Den förlängda karenstiden ska ses som en hjälp åt utövare och veterinärer att inte orsaka positiva fynd i doping- och medicineringskontrollen", skriver veterinär Peter Kallings i ett pressmeddelande i dag. Foto: Roland Thunholm

De läkemedel för häst som innehåller bisfosfonater är Tildren (tilduronat) och Osphos (klodronat). Svensk Travsport, Svensk Galopp och Svenska Ridsportförbundet har sedan tidigare avrått från användning av dessa preparat till tävlande hästar.

Preparat som innehåller bisfosfonater används oftast för att lindra frambenshälta hos hästar som  också på annat sätt behandlas för problem med strålbenet.

Beslutet om förlängd karenstid togs vid nordiska antidopningskommittén NEMAC:s senaste årsmöte. Samma kommitté beslutade också, bland annat, att hästar under fyra år inte ska få behandlas alls med preparaten.

Används mot benskörhet

Bisfosfonater har använts på människor i flera år som en behandling mot benskörhet, det minskar nedbrytningen av ben genom att hämma de celler i det mänskliga skelettet som bryter ned benvävnad.

Lämpligheten i användandet av bisfosfonater på häst har diskuterats av sakkunniga i flera år. Läkemedlen har ansetts kontroversiella sedan forskning gjort gällande att långvarigt bruk av bisfosfonater på hästar i vissa fall gett upphov till ökad förekomst av benbrott. Det finns också vetenskapliga indicier som pekar på att behandling med bisfosfonater kan påverka hästens skelett så att det åldras i förtid och blir sprött.

”Kan dölja symptom på skada”

Det föreligger en risk att man blandar ihop den smärthämmande effekten med läkningen av skadan som man behandlat. Preparaten kan därför dölja eller maskera symptom på en skada som inte är läkt och därmed är risken stor att skadan förvärras vid fortsatt tävlande. Inte minst om det har injicerats i led vilket inte är rekommenderat. Den förlängda karenstiden ska också ses som en hjälp åt utövare och veterinärer att inte orsaka positiva fynd i doping-/medicineringskontrollen”, säger veterinären Peter Kallings i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet som gick ut idag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden