Hoppning
31 mars 2021 14:47
Ridsportplus

Katarina Torstensson rider igen: ”Svårt att stå emot”

NationelltEn krånglande höft och en avancerad operation tvingade unghästspecialisten och hoppryttaren Katarina Torstensson att lägga stövlarna på hyllan för några år sedan. Men längtan upp i sadeln blev för stor och nu har hon en strategi för att ta sig ut på tävlingsbanorna igen. "Jag har bestämt mig för att ge kroppen de allra bästa förutsättningarna," säger hon.

Katarina Torstensson rider igen: ”Svårt att stå emot”
Katarina Torstensson och godkände hingsten Fetcher N på väg mot seger i en 1,45-klass i Norrköping för några år sedan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Katarina ”Katta” Torstenssons karriär tog fart redan under ponnyåren med ett NM-guld som främsta merit, på den tiden hette hon Nygren i efternamn.

Det är skithäftigt vad man kan ändra kroppen även i den här åldern. Det känns bättre och bättre att rida. Katarina Torstensson.

Sedan dess har hon vunnit både Breeders och bruksprovet. Men 2018 tog 47-åriga Katarina Torstensson det svåra beslutet att sluta rida. Detta efter att periodvis haft så ont i höften att hon vaknade av smärta flera gånger varje natt. Det handlar om ett medfött fel på höften som har gjort att den har slitits på fel sätt.

En röntgen visade att hon hade en så kraftig artros i höften att leden måste bytas ut. Hon opererades våren 2019 och den typen av protes hon har i sin höft kan med dagens teknik bara bytas en gång.

Inget alternativ

Att riskera att en protesen går sönder vid en eventuell avtrillning var inget alternativ då. Men nu har Katarina Torstensson ändrat sig.
– Jag började rida lite i smyg när ingen var hemma ungefär ett år efter operationen. Det var väldigt vingligt och trots all rehabträning var det uppenbart att vänstersidan var svagare, säger Katarina Torstensson.

Maken märkte dock snart att något hade hänt.
– Han märkte att jag var på bättre humör och frågade om det var så att jag hade ridit.

Hästarna har dock funnits med hela tiden sedan ridstoppet för tre år sedan. Hon bor i Vedkärr utanför Växjö med sin familj. Hon har drivit sin verksamhet, Stall Nobelle, både på Öland och i Småland genom åren. Numera består den av avel med två ston, gruppträningar och privatlektioner.

Yngre hingstar

Hon har länge varit en flitigt anlitad unghästutbildare som dessutom specialiserade sig på yngre hingstar.

Genom åren har hon bland annat vunnit bruksprovet och Breeders med Fetcher N och tagit fram ytterligare tre hingstar till godkännande; Hip Hop, Lucky Point och Turmalin. Katarina Torstensson har också tävlat flitigt upp till och med svår klass.

Efter tjuvstarten på hästryggen för ungefär två år sedan blev det mer och mer ridning, även lite hoppning.
– Jag kände mig inte så säker i anridningarna och inte så stabil i sprången som när jag var igång tidigare. Men det var så himla kul.

Förra året blev det till och med någon tävlingsstart och beslutet att börjar rida mer seriöst igen började att växa fram.

Mrcashgbg
Katarina Torstensson och Mr Cash i Scandinavium 2019, det som var ryttarens sista tävling innan operationen av höftleden. Foto: Privat

– Det var i höstas som jag bestämde att om jag göra detta igen måste jag ge kroppen de bästa förutsättningarna för att klara av det. Även om jag hade rehabat duktigt kände att jag att jag inte hade full styrka, säger hon.

Springer varje dag

Beslutet innebär att hon numera springer varje dag och styrketränar en gång i veckan under ledning av en personlig tränare.
– Det är skithäftigt vad man kan ändra kroppen även i den här åldern. Det känns bättre och bättre att rida, jag har mer kontroll på alla kroppsdelar i sprången och så nu.

I strategin ingår också att undvika onödiga risker. Hon rider bara ”snälla” hästar.
– Jag skulle inte utmana någonting nu, jag tycker inte det är spännande att rida en häst som är lite bråkig så som jag gjorde tidigare.

Höften fungerar bra

Höften fungerar dessutom bra nu efter operationen och ”Katta” rider fyra, fem hästar om dagen. Hon planerar att tävla sin egna uppfödning, 8-åriga Queen Marmalade (SWB sto e Fetcher N-Pentagon) som har tävlats av Robert Groves under unghäståren.

– Det var inte alls planen när jag började småhoppa Queen. Men det kändes så himla bra och var så kul. Det blev svårt att stå emot.

Fetcher N står också till hennes förfogande men han ska fokusera på avel under våren och sommaren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden