Dressyr
6 juni 2016 16:39

Kittel guldvinnare igen

SM-segern gick till Patrik Kittel och Watermill Scandic efter en magisk kür. Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq tog sin första seniormedalj. Tinne Vilhelmson bärgade brons med Benetton Dream FRH 1301 hårfint före Emilie Nyreröd och Michelle Hagman, bara tiondelar ifrån varandra.

Kittel guldvinnare igen
Glada medaljörer med Mads på Silver, Patrik på Guld och Tinne på bronsplats. Photographer Roland Thunholm

Strömsholm fylldes med härligt mycket publik runt Grand Prix banan när det bjöds på kür i samma klass. Domarna som tjänstgjort helgen igenom och nu avgjorde högsta klassen var Leif Törnblad,  Adrian Hamoen, Peter Storr, Magnus Ringmark och Gustaf Svalling. 

Femton ekipage stod på startlinjen och gjorde upp om medaljerna.

Michelle Hagman  och Happiness 26 (Hann Sto f -05  e Hochadel – Walt Disney,  uppf Heike Oetjen, äg Hans Rueben) inledde klassen. På lördag kväll var hon bekymrad för sin kür, faktiskt helt ogrundat. Hon visade upp vackra Happiness föredömligt avspänt och fint till passande musik. Det blev fina 74,75 procent, totalt 145,25 procent i SM.
– Jag var så nervös men hon gick så fint på banan idag för mig, hon är så underbart ambitiös, det var riktigt riktigt roligt att rida idag, sa en lycklig Hagman.

Jeanna Högberg startade för andra året i rad med godkände hingsten Duendecillo P (FWB Hingst f -04 e Don Romantic – Midt West Ibi Light, uppf/äg  Anne NIemi ), en stor gosse med mycket maskulinitet. De gjorde en stark insats utan några direkta misstag till pampig musik. De fick 71,575 procent och slutade på 140,975 i SM.

Malin Rinné med Scharmeur (SWB Valack f -03 e Schwadroneur x Napoleon, uppf Lise-Lotte Ljung, äg Sundsmåla Gård AB) har gått hela vägen från unghäståren och succé i Falsterbo och unghäst-VM till Grand Prix tillsammans. Nu visade de fin passage och ett härligt galopp program även om Scharmeur mixar ettor och tvåor lite fortfarande.
– Jag är så glad, det är vår femte Grand Prix att jag har inga förväntingar, det är ganska svårt, det är så nytt för oss, sa en glad och lättad Malin Rinné.

Vårt dressyrankare Tinne Vilhelmson Silfvén och populäre avelshingsten Benetton Dream FRH 1301 (Hann f -04 e Brentano II –Rotspon, uppf Axel Windeler, äg Lövsta Stuteri AB) fyller arenan runt Grand Prix banan, alla vill se hennes fina ridning live så fort tillfälle ges. ”Ben” är vacker som en dag och glänste i många moment. Idag blev det ett missförstånd i piaffen och en lite abrupt piruett-avslutning i övrigt visade de upp sig fint. Resultat 73,625 procent, totalt 145,89 procent.
–  Vi är i ett uppbyggnadsskede, jag vill ge honom bra rundor, positiv erfarenhet och sen har han betäckt massor i vår fram till nu, han är som tröttast i kroppen nu. Han missförstod mig i första piaffen och sedan blir han fortfarande lite ängslig, vill verkligen inte göra fel. Jag är otroligt glad för att rida honom, en jättefin häst som har massor mer att ge, förklarade Tinne.

 Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower (KWPN Valack f -04 e Painted Black – Armstrong, uppf T. Verhoeven, äg Lövsta Stuteri AB) rider till fräck och dramatisk musik som passar till dem riktigt bra. Dubbel-piruetter till riktigt maffiga körer ger fin effekt. Piruetter, piaff och härliga serier är deras signum. Totalt 71,375 procent i klassen.  
–  Det är inte så lätt att tävla här för honom, han gillar inte transporter och även om jag försökt gå med honom så blir han vresig och tvär här, inte bästa känslan helt och hållet.

Kristian von Krusenstierna och Languedoc (WESTF Valack f -03 e Laomedon – Francisco I, uppf  Magdalene Höfer, äg Bo Eriksson) hade inte samma mjuka avspända framtoning i dagens kür som i kvalet. Det är ändå en härlig silhuett på ekipaget och Languedoc rör sig lätt och elegant, idag 68,25 procent.
– Jag kände på honom att han var nervös och lite rädd idag, spänd, så jag anade att det skulle bli lite problem i piaffen. Mycket riktigt blev det en del problem där, kanske är det för att jag inte ridit till musik på länge jag vet inte, men vi får komma igen, menade Kristian von Krusenstierna som ser framtiden an med sin häst.

Sveriges andra lagankare Patrik Kittel med Scandic (KWPN Hingst f -99 e Solos Carex – Amiral, uppf Holland, äg Patrik Kittel) fyllde gräsmattorna runt GP-banan. När han och Scandic började dansa till Depeche Mode gungade många med. Patrik och Scandic tog titeln i Hammarö 2015 och satsade sitt bästa för att ta den igen. Det gick som på räls – nästan – Scandic tog ett stort kliv ur en fantastiskt fin piaffpiruett. Galopp-piruetterna är så snäva och luftiga i fronten, dubbla förstås för hög svårighetsgrad, alltigenom lysande och det blev 77,625 procent, en bit över 150 totalt.

Caroline Darcourt och Paridon Magi (SWB Valack f -03 e Don Primero- Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri AB) kom in direkt efter och gjorde en av sina bästa ritter sett från sidlinjen. Idag gnäggade inte Paridon utan höll fokuset rakt igenom. Totalt 71,125 procent.
– Jag är extremt nöjd med tanke att jag knappt trodde jag skulle kunna starta med mitt brutna finger, det kändes avigt men bra, jag är så glad, sa Caroline.

 För att behålla tätplatsen från kvalet behövde Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq (Old Valack f -04 e Sandro Hit – Don Schufro, uppf Felix Tiemann Zuchthof Aschen, äg Segersta Equestrian) göra 77,525 procent. Mads är en fighter och Patrik hans tränare så osvuret var bäst. Kürprogramemt var helt nytt och hade aldrig visats p bana förut med ganska rockig musik och mycket markerade övergångar. Det syntes i en del övergångar som såg ut att komma plötsligt. Mads jobbade hårt men ritten saknade den superfinish som krävs för att slå sitt eget personbästa. Att han är populär på Strömsholm är det inget tvivel om. Totalt 147,645 i SM och fina 74,225 procent i klassen.
–  Det blev en del missar men det struntar jag i, vi hade mycket bra saker och premiär för küren. Känslan var bra och jag är himla glad för Jimmie, sa Mads Hendeliowitz, fyra i SM flera gånger och sugen på medalj.

Emilie Nyreröd och Miata (Old Valack f -99 e Lancado – Grasco , uppf Gerald Grashorn , äg Emilie Nyreröd) hade ett otroligt fint flyt i sin Roxette-kür. Inga missar och härligt taktfast tramp i piaffen, dessutom hög svårighetsgrad med skritt in i en piruett. Emilie och Miata kan konsten att göra små snäva piruetter men missade ettorna i de två första försöken och satte de sedan i ett tredje försök på en sista linje. Totalt 73,2 procent i klassen, 145,44 i SM..
– Jag är jättenöjd, Miata kändes avslappnad och fin, surt med ettorna, det är tvåorna vi haft lite problem med men de satte vi idag. Det hr gått jättebra här, roligt, sa Emilie.

Pernilla André Hokfelt och  Wladimir O.A. (KWPN Valack f -03 e Flemmingh – Florestan I , uppf O Anema, äg Stall André AB) åkte till SM mest för att det var lite kul, utan egentliga förhoppningar. Sen gick det otroligt bra i kvalet, med finfina procent, då blev det ännu roligare. Det verkade Wladimir också tycka, de hade fin harmoni i sitt program och visade serier lika enkelt som om de kom på ett pärlband, dessutom böjt. Med piruetter i riktning mot staketet, nära inpå, var det rejäl svårighetsgrad. De avlutade med en fin piaffpiruett medan delägarna Ann Westling och Calle Persson klappade takten. Det blev 72,875 i klassen och totalt 142,545 i SM.

– Det var så roligt att rida kür här och jag måste tacka Susanne Gielen speciellt. Det är hennes och Chasmirs kür från 2000 som jag fått låna och den är så bra. Wladde var trött men jobbade på fint, sa en riktigt glad ”Pilla”. 

Resultat i klassen
Resultat i SM

Manuellt framräknad resultatlista SM
Guld Patrik Kittel Watermill Scandic 150,445 %
Silver Mads Hendeliowitz Jimmie Choo Seq 147,745 %
Brons Tinne Vilhelmson Silfvén / Benetton Dream FRH 1301 146,19 %

4. Emilie Nyreröd / Miata 145,44 %
5  Michelle Hagman / Happiness  145,25 %
6. Pernilla André Hokfelt / Wladimir O.A 142,795 %

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden