Dressyr
9 augusti 2021 18:21
Ridsportplus

Kittel om sitt missade OS: ”Grät mig till sömns i ridkläderna”

OS i TokyoDet blev inget fjärde OS som ryttare för Patrik Kittel då hans OS-häst Well done de la Roche skadades dagarna för invigningen i Tokyo. "Skadan är nog allvarligare än vi trodde," berättar Patrik Kittel som ägnade tiden i Tokyo till att stötta det svenska laget.

Kittel om sitt missade OS: ”Grät mig till sömns i ridkläderna”
Patrik Kittel. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var meningen att Patrik Kittel skulle gjort sitt fjärde OS i Tokyo, och tillsammans med Well done de la Roche, ”Welly”, (sto f 2008 e Furstentraum-Walt Disney, äg Françoise Trembley, Brigitte Bigar, Muriel Perret och Patrik Kittel) var han det självklara ankaret i det svenska laget.

Med hästar ligger framgång och förtvivlan alltid väldigt nära, nästa gång är det min tur att ha framgång. Patrik Kittel.

Men så blev det inte.

I ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet dagen för OS-invigningen berättades att ekipaget var struket på grund av en lättare sträckning i ett bakben. Patrik Kittel berättade själv på sociala medier att stoet snubblat under ett träningspass i Tokyo.
– Jag kände bara tomhet när jag förstod att jag inte skulle kunna tävla i Tokyo. Den första kvällen grät jag mig till sömns i ridkläderna, berättar Patrik Kittel.

– Alla som rider vet att vi lever för detta på alla nivåer. Och OS är något som jag lever för varje dag.

45-årige Patrik Kittel är baserad i Tyskland med sin familj. Även hans fru Lyndal Oatley, som tävlar för Australien, hade som plan att rida OS men fick avstå på grund av skadad häst.

”Kändes hårt”

Nu fick Patrik Kittel alltså tillbringa tiden i Tokyo avsutten.
– Det kändes hårt, man är ju där för att tävla. Och att behöva bo i OS-byn och se alla atleter som förbredde sig var som att någon torterade mig inifrån.
– Samtidigt var det otroligt viktigt för mig att inte visa hur jag kände. När jag var i stallet tog jag mig samman och gjorde allt jag kunde för att teamet skulle ha det bra.

Hans elev Antonia Ramel ersatte honom i det svenska laget. Även Sveriges ordinarie lagryttare Juliette Ramel är elev till Patrik Kittel.
– Under dagarna i Tokyo hjälpte jag mina superduktiga elever och hejade på alla som fick äran att rida i Tokyo. Det var jättefint organiserat.

 

– Mina elever var duktiga och jag är väldigt stolt över dem. Vi hade en superbra lagsammanhållning där alla stöttade alla.

Allvarligare skada

Patrik Kittel har hunnit vara hemma en tid nu, så även Welly, som klarade den långa hemresan bra.
– Men skadan är nog allvarligare än vi trodde och hon kommer nog behöva vila längre än vad vi trodde, berättar Patrik Kittel som dock har förhoppningar om att hon kommer tillbaka inom inte allt för lång framtid.

 

Patrik Kittel, som har två lagmedaljer och ett individuellt brons från EM, har fler hästar på gång och siktar vidare mot mästerskap.
– Jag har massor av fina hästar. Livet går vidare även om jag har dagar ännu som jag får kämpa mig igenom. Men jag kommer tillbaka, gummiankan i mig är stark.
– Med hästar ligger framgång och förtvivlan alltid väldigt nära, nästa gång är det min tur att ha framgång.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden