Avel
3 oktober 2015 18:42

Två vinnare klara

Championatets höjdpunkt för dressyrentusiasterna är här. Patrik Kittel testrider de 4-åriga finalisterna. Heston for U har vunnit Breeders Trophy. Final Countdown är vinnare av Ŗppna Championatet.

Två vinnare klara
Vinnare öppna championatet Final Countdown Kim C Lundin kim@witnet.se

Patrik Kittel inledde med att förklara hur mycket han tränat, gått på gym och ätit sallad för att kunna komma ner i tjejernas små sadlar.
– Det är alltid svårt att komma ner men jag gör ett försök ändå.

Crafoord-hallenhallens läktare var välfylld in till sista häst och den intresserade publiken följde uppmärksamt Patriks testridning, intresserade av varje stavelse. Därför kändes det extra ohövligt med en surrande VIP-hörna där uppmärksamheten var riktad åt alla andra håll än det som skedde i ringen.

Patrik Kittel tackade med årets insats för sig.
– Det har varit mitt jobb i tre år och nu vill jag lämna över stafettpinnen till någon annan att ta det här viktiga jobbet vidare, sa Patrik Kittel.

Första start
 Yvonne Österholm, Dorina (F. 2) (SWB)(e Belissimo M – Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) 76.8%, BT-ansluten, Betyg av Patrik 8,5 för ridbarhet, 8,0 för utvecklingsbarhet, Totalt 79,65 procent
– En väldigt trevlig häst för mig att börja med, välr förberedd, ett plus för galoppen, skrittade avslappnat med bra övertramp. Lite stötig i traven och ”klämmig” för benen, det kan komma med tiden.

Andra 
Sandra Sterntorp, Simmebros Martell (SWB)(e Insterburg TSF – First Wish, uppf Ulrika Bynander, äg Emma Karlsson) 79.8%, BT-ansluten. Betyg av Patrik 7,5 för ridbarhet, 7,3 för utvecklingsbarhet, Totalt 76,9 procent
– Han travar fint men jag skulle vilja ha mer egen framåtdrift, lydig och mjuk men lite seg, lite mer framåtgripande vill jag ha, lite väl snäll för mig, sa Patrik
– Bäst att inte säga för mycket, nästa kanske är sjövild!
Efter hand fick Patrik kontakt och den bjudning han sökte.
– Det blir lättare för honom när jag rider lätt i trav, nu får jag skritten mer genom kroppen, påskjutet bak är bra men han måste komma ut med sina framben mer, väl riden , jag förväntar mig inget annat.

Tredje
Jeanette Joelsson, Macacho (SWB)(e Maserati – Camaro M, uppf/äg Jeanette Joelsson) 77.6%, BT-ansluten  Betyg av Patrik 7,6 för ridbarhet, 7,5 för utvecklingsbarhet, Totalt 76,55 procent
Patrik känner att han vill att hingsten ska skritta på framåt lite mer och efter några försök så kommer steget lite mer. 
– Han är nästan för soft i kontakten, blir lite av och på, men mycket mjuk i kroppen, väldigt lätt att böja och styra, konstaterar Patrik,
– Han är lydig, lutar sig lite till höger och är skev men jag provar plocka upp tygeln och nu blir han faktiskt fin i handen men jag måste rida honom i en lätt öppna till höger för att kompensera, när jag svänger in så vill han luta ännu mer.
Macacho rör sig lite för fort men reagerar helt rätt på Patriks instruktion, blir kvick för benen.
– En 4-åring är inte helt rak det är något vi ryttare får jobba framåt med. 
– den har en fin galopp men hänger lite för mycket inåt för mig

Fjärde
Jacob Nörby Sörensen, Amplemento(e Ampere – Sir Oldenburg, uppf Willy och Sybille Waidelich, äg Bjarke Laustsen) 78%   Betyg av Patrik 8,5 för ridbarhet, 8,5 för utvecklingsbarhet, Totalt 81,5 procent
– Jag gillar sådana här heta känsliga hästar även om jag får rida runt och försöka få honom att slappna av.
– En fantastisk galopp, lika bra att sitta på som att titta på, slappnar bättre av i galoppen, förklarar Patrik.
– Han kommer gärna lite bakom, det är inte så farligt om han följer med framåt när jag lägger fram hand och tygel. Det är inte så farligt, den är otroligt fin i handen, den här kommer att göra fina piruetter och serier.
– Det är sällan man ser en 4-åring med så här bärig galopp, framtida GP-hästar behöver inte trava så himla häftigt, de behöver skritta bra och ha en bra galopp, en kvick trav räcker bra.
– Det han saknar är register, men det kommer med styrka

Femte
Mads Hendeliowitz, Grappa Q (SWB)(e Gribaldi – Jazz, uppf Nils-Gunnar Hansson, äg Segersta Equestrian) 78.2%, BT-ansluten Betyg av Patrik 8,0 för ridbarhet, 8,1 för utvecklingsbarhet, Totalt 79,35 procent
– Den här har massor av energi, lite kort Gribaldi-hals som den gärna fäller in men jag behöver inte jobba hårt här, härligt, fin framåtbjudning och bra kontakt med handen, förklarar Patrik.
– Tror faktiskt detta är en bra dressyrgalopp, lagom stor, den kommer att kunna användas för att imponera på banan i framtiden.
– Han orkar inte komma upp i halsen helt och hållet än, en häst måste kunna gå lätt på tygeln. 
Grappa Q har otroligt lätt för att komma ner och vara lite ”stövare” och enligt Patrik är det stor variation mellan individerna. Han saknar lite skrittkvalité i hästen men är övertygad om att detta blir en framtida dressyrhäst.
– Överlag vill jag ha mer självbärighet men den vill a

Sjätte
Mia Runesson, ZZ Top (SWB)(e Zuidenwind – Blue Hors Don Romantic, uppf Birgitta Dahlqvist, äg Per Runesson) 76.6%, BT-ansluten Betyg av Patrik 7,3 för ridbarhet, 8,5 för utvecklingsbarhet, Totalt 77,80 procent
– Det stämmer som Mia sa, att han är snäll men han är på, det känns som en som det tar lite tid innan han slappnar av. 
– Den här känner jag att jag skulle vilja rida länge på, så att han verkligen kommer ner, men härlig energi.
– Han går i en jättefin form för programmet men jag vill känna avslappningen, att han sträcker framåt neråt och kommer upp i bland men han gör sig kort i halsen istället. Fantastisk mekanik i sina gångarter.
– Nu börjar det bli lite bättre, kanske jag lyckas få honom att sträcka framåt neråt nudå?
– Hade jag haft 10 minuter till så hade vi fått till det riktigt bra, han har härlig drivning, härlig bjudning men är lite för spänd än så länge, förklarar Patrik.

Sjunde
Yvonne Österholm, Simmebros Bisquit (SWB)(e Shooting Star- Florestan I, uppf /äg Ulrika Bynander) 77%, BT-ansluten Betyg av Patrik 8,0 för ridbarhet, 9,1 för utvecklingsbarhet, Totalt 81,25 procent
Patrik kommer upp på den lilla damen som enligt Yvonne häromdagen var runt 1,60 hög men som Patrik beskriver det: hon har en fin hals så det känns inte så litet.
– En verkligt fin travmekanik, hon är lite skum på mig och mina långa ben. Fäller ut öronen som Yoda ungefär, så söt, dessutom riktigt fin galopp.
– Väldigt bra grundgångarter på den här damen, galoppen tar mig framåt och skritten går genom kroppen. Lite svårare att komma upp i formen och bibehålla rytmen, jag kan inte höja formen än.
Patrik ser flera nummer för stor ut men prisar både ridbarhet och gångarterna, det är en riktigt bra häst med lite för rak hals. Han betonar vikten av att jobba med rakriktningen på de unga hästarna och lägger upp en jättefin travökning.
– En väldigt väldigt positiv häst för framtiden.

Åttonde
Sandra Sterntorp, Santana(e Scolari – Hochadel, uppf Carsten Haack, äg Johan Ifverson, Lena Nyström) 80% Betyg av Patrik 8,7 för ridbarhet, 9,5 för utvecklingsbarhet, Totalt 85,50 procent
– En häst med en trav som har Grand Prix-mekanik, nu behöver hon bara slappna av 
Det blir lite hopp och studs när Patrik börjar rida och Santana tittar lite på en ny fotograf  vid H. Efter några varv kommer de mer tillsammans. 
– Nu börjar jag få lite mer tillit och då blir det bättre, nu kan jag rida framåt, den här hade jag gärna haft fler minuter med. Nu får jag till och med lite samling i galoppen, ett fantastiskt register i galoppen. 
– Hon ligger riktigt bra i handen och jag kan enkelt ta tillbaka och desutom lägga ner.
– Det är inte helt super än men mycket bättre, nu har jag bra kontakt framåt neråt. Jag förlåter hela början när den slappnar av så här bra så snabbt, den känns som en riktigt bra framtida Grand Prix-häst.

Nionde
Marina Mattsson, Fireball Macohl(e Fürstenball – Rosentanz, uppf Lise Rasmussen, äg Hannell & Tullstorp Dressage Stable) 78.4% Betyg av Patrik 9,7 för ridbarhet, 9,3 för utvecklingsbarhet, Totalt 86,70 procent
– En härlig häst som slappnar av direkt, väldigt rak i kroppen och mjuk i kontakten, enkel att rida.
– En otroligt ridbar här, så välutbildad och enkel att rida, men den saknar lite WOW-faktorn, den har inte tillräckligt stor utstrålning och power.
– Det är den hittills absolut bästa ridkänslan och ridbarhetsbetyget kommer att bli högt det kan jag lova, så okomplicerat och lydigt. Han är inte seg, utan väldigt alert. Bra gångarter men det är lite för lite power i gången.

Tionde
Rose Mathisen, Heston for U (SWB) 1311(e Zuidenwind – Prestige VDL, uppf Ugglarps gård AB, äg Rose Mathisen) 83%, BT-ansluten Betyg av Patrik 10 för ridbarhet, 9,7 för utvecklingsbarhet, Totalt 90,75 procent
– Nu vet jag att jag sitter på en hingst i alla fall och Rose har sagt att han är jättesnäll men väldigt känslig.
– Han är väldigt vaken, faktiskt vaksam, det ska hästar vara, för mig är det positivt. En väldigt fin kontakt, spänner av bra, suger på tygeln och är helt mjuk i kroppen, jag känner hela ryggen på honom, otroligt behaglig att rida.
– Jag vill kunna rida en liten mjuk trav, det är bättre att ha en variant av ekonomitrav, det sliter för mycket att de går för stort alltid. Alltså en härlig mjukhet, skrittar kanske inte lika bra som Fireball Macohl men tillräckligt bra. Så reglerbar i galoppen, tänk om alla mina GP-hästar var lika mjuka!
Speakern säger två minuter kvar och Patrik svär lite.
– Fasen också jag har ju precis börjat, jag kan göra precis allt på den här, vilken fråga jag än ställer så svarar han. Han är väldigt vaken men helt avslappnad, otrolig ridbarhet, kan någon toppa det här?
Resultatet innebar seger i Breeders Trophy för Heston for U.

Elfte
3) Sofie Lexner, Valerian(e Vivaldi – Florestan I, uppf Martin Sieverding, Äg Christinelund Dressage) 83.2%  Betyg av Patrik 9,8 för ridbarhet, 9,8 för utvecklingsbarhet, Totalt 90,60 procent
– En häst som känns lite trött i ryggen idag men otroligt lätt att rida på, riktigt mjuk i kroppen och lätt för alla hjälper.
– Den känns lite oliksidig, ger en liten stöt i ryggen men oj oj här snackar vi galopp, mjukare i traven.
– Riktigt fin häst för framtiden, den kommer tillbaka och sätter sig på bakbenen hur fint som helst.
– Den här har hela registret, travar stort, travar smått, ett fantastiskt register, en helt enorm ridbarhet. Men galoppen till höger är lite stötigare än den vänstra, han känns trött i kroppen.

Tolfte
Ida Håkansson, Görklintgårds Quinto(e Quaterback – Sunny Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Dan Nordenberg) 87.8%  Betyg av Patrik 8,5 för ridbarhet, 9 för utvecklingsbarhet, Totalt 87,65 procent
– En härlig avslappnad skritt, jag får driva lite, den rör sig mjukt med mig och söker sig neråt, 
– Den här får jag driva lite mer på, jag kan inte slappna av utan den är lite lite mr krävand emen vi talar fortfarande fantastisk ridbarhet.
– En välbalanserad galopp, men jag skulle vilja att han gick mer för egen maskin, jag får ge lite hjälp hela tiden. Jag vill att han ska stanna kvar mer i galoppen själv.
– Gångartsmässigt tycker jag den är riktigt bra, ridmässigt är den van vid något annat än mig men han anpassar sig bra. Så himla snäll!
– Det var mer Wow-känsla på Heston och Valerian men det handlar nog mer om att han inte är van vid mig och min ridning.

Trettonde
Emilie Nyreröd, Final Countdown(e Fürstenball – Brentano II, uppf Heinz Willmann, äg Susanne Nyreröd)89%  Betyg av Patrik 9,4 för ridbarhet, 9,5 för utvecklingsbarhet, Totalt 91,75 procent
 – Skritten ger mig inte fullständig toppkänsla men han kommer sig. 
– Jag sitter lite grann uppe på den, han släpper inte ner mig helt och hållet. 
– en helt fantastisk galoppmekanik men han behöver förmodligen ett antal år på sig för att blomma ut.
– Nu slappnar han av med mig, ryggen kommer upp bättre och nu kommer registret.
– Han är fortfarande lite fundersam över mig på ryggen, det är bättre, men inte helt bra, men en otrolig potential i hästen det känner jag. 
– Mycket mekanik och fin potential men lite vinglig, och spänner till. Inte lika självklar som de andra två.

Final Countdown är därmed segrare i det Öppna Championatet för 4-åringar.

Testridningspoäng
Sammanlagt resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden