Sport
11 juli 2015 20:02

Kittels andra seger

Lördag kväll bjöd på kürparty framför glesa läktare med Falsterbo-mått mätt. Patrik Kittel lämnade inget åt slumpen, inte heller Kristian von Krusenstierna. De såg till att det blev svensk toppdominans i CDI3*-küren.

Kittels andra seger
Segrare Patrik Kittel och Delauney LottaGyllensten

Fem domare med Raphael Saleh som huvuddomare hade uppdraget att sortera agnarna från vetet. De var bara helt eniga om bäst och sämst placerade ekipaget. 

Samtliga ekipage gjorde bättre ifrån sig i den svala men vackra kvällen med helt moderat blåst för att vara sydkusten. Paulinda Friberg och Di Lapponia T var revanschsugna och de genomförde ett fint program. Men… Vänster piruetten inleddes enligt huvuddomare Raphael Saleh i höger galopp och skulle därför ge noll poäng. Det drabbade sedan betygen för koreografi och andra bedömningsgrupper. Rejält stolpe ut för ett av landets stadigaste ekipage hittills i år, Paulinda får ta till en sliten sportslogan: bryt ihop och kom igen.

Det var en Beckham med tryck i lådan som nyblivne YR-bronsmedaljören Marina Mattsson äntrade banan med. De hade en relativt ny kür med dramatisk musik, den verkade inte falla domarkollegiet helt i smaken. Marina och Beckham gjorde inga stora misstag men procenten stannade på moderata 69,20 procent.

Mäktige Triviant och Charlotte Haid-Bondergaard har ett fantastiskt kürprogram med otroligt väl tillpassad musik. Charlotte visade idag Triviants paradgren piaff i mängd, otroligt rytmisk och fin. Det blev dyra avdrag för skritt och byten i varje, 69,70 procent. Sedan tog Charlotte långa klivet före med frack och allt till kamelracet, ryktet därifrån säger att hon till och med fick kamelen att passagera.

Det krävdes Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower för att ta oss ur 6-träsket som domarna placerade ryttarna i. Jennie och ”Vårblommans” fina kürprogram till elgitarrer är dramatiskt och passande till den pampige ”Vårblomman”. En enda liten malör blev det i vänster galoppsluta, totalt 71,525 procent och temporär ledning.

Tyske Thomas Wagner tränas av Jürgen och Christoph Koschel som red med i varje steg till tonerna av Infinity. Den elegante 13-årige valacken var stundtals lite irriterad och la huvudet på sned, det blev dock 71,275 procent.

2014 var Nanna Merrald Skodborgs år då hon slog igenom i världscupen med Millibar och knappt avslutat YR-tiden. Vid världscupfinalen i Lyon var Millibar inte ren på vet-checken och en förkrossad Nanna fick vända hem till Danmark igen. Nu är hon uppe i GP-klass igen med en ny häst hon och systern haft sen junior och YR-tiden, Weltliebe. De rider ett förhållandevis svårt program till dramatisk musik i klassisk stil. Detta var ett ekipage den mycket kräsne Raphael Saleh gillade, totalt 72,60 procent och ny ledning.

Matthias Bouten kommer till Falsterbo med tre hästar tack vare den nya internationella Lilla Rundan. Här red han Söhnleins Brilliant M.J med ett mycket kompetent tekniskt men ganska tråkigt och konservativt kürprogram till intetsägande musik. Kvalitén på alla rörelser var det inget fel på, 74,50 procent. Det innebar ny ledning och äntligen lite tysk medgång.
– Jag tycker tävlingen här är fantastisk, väldigt lik Aachen och det har varit suverän träning för mina tre hästar även om blåsten blev för mycket för den yngste. Brilliant har jag ridit i knappt ett år och jag hoppas mycket på fortsättningen med honom, han är en otroligt bussig och trevlig häst, inte bara hemma utan även på tävling. Jag hoppas på att få rida här nästa år, då tar jag med fem hästar, sa Matthias Bouten som prisade publikstödet redan innan prisutdelningen.

Rose Mathisen och Zuidenwind 1184 hade inte det lätt ljudmässigt då hoppbanan hade showklass samtidigt men hingsten visade inga tecken på bekymmer. Programmet var riktigt fint delvis till Simon and Garfunkel toner men blev lågt bedömt nästan rakt över med undantag för Eddy de Wolf som tyckte precis som undertecknad, 71,20 procent.

Ingen är populärare än Patrik Kittel och ingen mer fokuserad på att leverera ett bra resultat. I dagens klass var det inga hovar fel från unge Delauney utan allt fungerade och Falsterbos publik fick se den unga talang som Patrik gjort så fina resultat med från sin rätta sida. Delauney fick dansa till Baz Luhrmanns Romeo och Julia kür som både Patrik och Lyndal Oatley använt till olika hästar. Formen var bättre idag, fina piruetter och även om han fortfarande var het var det mesta väl på plats.
– Jag är jätteglad över hans kürdebut, nu har Delauney vunnit fyra internationella tävlingar på raken, det känns rätt bra. Han var fotfarande rädd på framridningen men det mesta fungerade bättre när vi väl kom in på banan, het men hanterligt, han är så lovande, konstaterade Patrik.

Sista startande var Kristian von Krusenstierna med Biggles 1015 och det var ett fokuserat par som äntrade banan till sin fina rock-kür. I dagens ritt var allt på plats även om Kristian såg lätt sammanbiten ut både under och efter ritten trots en mycket bättre insats.
– Jag var så fokuserad på att inte göra misstag idag och det kändes som om Biggles var med mig, han jobbade bra för mig idag. I GP:n gjorde jag för mycket och då blev det fel i ettorna, det tänkte jag inte göra om idag och då gällde det att hålla i. Det är så svårt att komma upp i procent sedan man gjort en dålig start på ett meeting, så idag är jag mest glad för att det blev fem procent  upp, sa en Kristian von Krusenstierna som nu var betydligt gladare.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden