Fälttävlan
28 juni 14:17

Klart vilka som rider European Cup

European CupEfter fjolårets uppskjutna tävling är det nu äntligen dags för European Cup i Schweiz. "Att vi är tidiga med laguttagningen beror på att vi behöver tid för gemensam träning och uppladdning", säger lagkaptenen Jon Andersen. Se vilka som får representera Sverige vid lag-EM i fälttävlan här.

Klart vilka som rider European Cup
SM-medaljörerna från 2021, Maya Andersson Gouveia och She’s My Master, ingår i truppen som ska rida lag-EM i fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Förra året blev European Cup uppskjuten på grund av pandemin, men den 1-4 september har det äntligen dags för tävlingen att äga rum i schweiziska Lausanne. European Cup, som avgörs i CCI3*, är ett officiellt FEI-mästerskap i fälttävlan för lag.

Tävlingsformatet är något annorlunda än vid traditionell fälttävlan. Varje land har sex lagekipage plus vanligen två som rider individuellt. Det som specifikt särskiljer European Cup är den kadrilj som de sex lagryttarna rider tillsammans som start på tävlingen. Därefter rids den individuella dressyren följt av terräng och hoppning. Se listan över vilka fälttävlansekipage som får representera Sverige här under.

European Cup – uttagna svenska ekipage

Madeleine Gustafsson – Miami C
Emma Tingsby – Zinobi
Jelena Femic – Wharton Street YT
Daniel Petersson – Prioritaire KLT
Sarah Dyplin – Lolita Pop
Maya Andersson Gouveia – She’s My Master
Anna Fagrell – Tango

Truppen bestående av sex lagryttare och en reserv är uttagen av lagkapten Jon Andersen tillsammans med coachen Christoffer Forsberg och dressyrnestorn Hans Viebke.

Pallplats i Segersjö

– Att vi är förhållandevis tidiga med laguttagningen beror på att vi behöver tid för gemensam träning och uppladdning, främst vad gäller kadriljen, som är det moment som skiljer lag-EM från ”vanlig fälttävlan”, berättar Jon Andersen i ett pressmeddelande.

Jon Andersen har goda förhoppningar om att Sverige kan nå en bra placering med laget.
– Det stora målet är dock pallplats nästa år då European Cup går i Sverige i vackra Segersjö, säger han. 

Sverige har tidigare varit framgångsrikt i tävlingen, men under knappt ett decennium har svenskarna uteblivit. Att den svenska flaggan nu återigen syns i sammanhanget innebär därmed en nysatsning på tävlingsformen.

– Det har varit en lång väg fram till där vi är idag, men jag är både glad och stolt över det arbete som lagts ner, de personer jag lyckats knyta runt satsningen och den sponsringen vi fått som stöttar oss, säger Jon Andersen.

Närmast väntar gemensam träning som blir i samband med Stora Väsbys fälttävlan 1-3 juli. Därefter blir det precamp på Segersjö sista helgen i augusti, innan avresan till Lausanne.
– Det är många delar som ska fungera både vad gäller förberedelser för själva resan och deltagandet. Men ju mer tid vi har på oss, desto bättre blir det.
– Vi har en fantastisk teamkänsla och glädje i det här gänget, och alla hjälper varandra. Syftet med European Cup är att ge ryttare på nivån under landslaget mästerskapsrutin och att bygga upp laganda, säger Jon Andersen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden