Avelsnyheter
26 november 2018 12:30

Koll på uppfödningskostnaderna med nytt program

LönsamhetskalkylVad kostar det egentligen att föda upp en häst? I ett nytt verktyg från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) kan hästuppfödare få hjälp att beräkna och analysera sina uppfödningskostnader.

Koll på uppfödningskostnaderna med nytt program
Ett nytt kalkylprogram ska hjälpa uppfödare att hålla koll på kostnaderna för att kunna analysera och påverka lönsamheten i sin verksamhet. Foto: Roland Thunholm

Produktkalkylen ska bland annat kunna hjälpa till med att skapa ett underlag för prissättning. Att kunna analysera och påverka lönsamheten är ett annat mål med det nya verktyget. Kalkylen fylls i med användarens egna kostnader och täcker in allt från betäckning till träning av unghästen.

– Vi hoppas att kalkylen ska hjälpa uppfödarna att få en överblick över hur varje enskild kostnad påverkar den totala uppfödningskostnaden för den unga hästen. Med en tydlig bild över kostnaderna blir det enklare att påverka lönsamheten vilket är viktigt för en stark inhemsk avel, säger Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport och ordförande i hästnäringens avelskommitté i ett pressmeddelande.

Ett antal uppfödare av olika hästraser har testkört kalkylen inför lanseringen.

– Vi har arbetat med kalkylen för att säkra att vi tar betalt för alla kostnader när vi säljer hästarna. Kalkylen är ett bra verktyg för att jobba med lönsamheten i den dagliga verksamheten och se var de stora kostnadsposterna finns och hur dessa påverkar ett möjligt försäljningspris, säger Per Jansson, uppfödare av SWB-hästar vid stall Godá.

Här kan du läsa mer om produktkalkylen och ladda ner den.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden