Fälttävlan
8 december 2019 11:49
Ridsportplus

Kolla in Anna Nilssons förskola i terrängen

InskolningNär december bjöd på strålande väder i stora delar av Sverige under lördagen passade fälttävlansryttaren Anna Nilsson på att ge sin 2-åring Duke of Stars en första lektion i terrängen. "Det är ett bra och lekfullt sätt att avdramatisera olika typhinder," säger ryttaren om den avsuttna lektionen som du kan se flera filmer från i den här artikeln.

Kolla in Anna Nilssons förskola i terrängen
Det var framförallt typhinder som stod på schemat när Anna Nilssons 2-åring Duke of Stars fick känna på terränghinder för första gången. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna Nilsson egna uppfödning, 2-årige Duke of Stars (SWB val e Duke of Hearts xx u Alice e Hip Hop), har en del att leva upp till. Hans mamma Alice vann Breeders som 4-, 5- och 6-åring samt tog en 18:e plats på unghäst-VM som 6-åring.

Jag brukar göra så med mina unghästar. Det är ett bra sätt att lära dem. Anna Nilsson om att träna unghästar vid hand på terränghinder.

När stoet skadade sig får några år sedan bestämde Anna Nilsson sig för att betäcka henne. Sent på fölningssäsongen 2017, i juli, anlände så Duke of Stars, med stallnamnet Alice Cooper, till världen.

I helgen fick han bekänna färg i terrängen för första gången när Anna Nilsson ledde honom över och igenom de vanligaste typhindren på en terrängbana vid hand.
– Jag brukar göra så med mina unghästar. Det är ett bra och lekfullt sätt att avdramatisera olika typhinder och terrängen, ett bra sätt att lära dem, säger hon.

Skånebaserade Anna Nilsson har tillhört svenska eliten i fälttävlan i decennier med unghäst-VM, EM och VM på meritlistan. Duke of Stars är en av fem hästar i hennes stall för tillfället.
– Han är ganska liten, men han är insutten och går att styra i alla gångarter nu. Det gick på fem gånger, säger Anna Nilsson.

Fattade snabbt

Även det här med terränghinder förstod valacken snabbt. Anna Nilsson ledde honom över och igenom de vanligaste typhindren i terrängen, såsom vatten, bank och grav.
– Han var totalt orädd och tyckte det var jättekul, hoppade och skuttade. Han verkar ha sin mammas fantastiska inställning, säger Anna Nilsson.
– Egentligen brukar jag ha en draghäst framför, men det behövdes inte. Han tycker själv att han kan allt. Och han var faktiskt bäst i klassen.

Se Anna Nilsson träna sin 2-åring över olika typhinder i filmerna nedan.

Det blev också en del promenerade i små backar på terrängbanan.
– Det blir inte så svårt sedan när de ska göra det här. Om ett år tänker jag att jag sitter på honom och gör samma saker, säger Anna Nilsson som också trycker på att ha ett säkerhetstänk med sig om en tänker ut och träna sin häst på det här sättet.
– Det är jätteviktigt med hjälm på sig i sådan här hantering. Den här hästen är till exempel lite fräck och kan skicka ut ett ben hit och dit. Då är det viktigt att skydda huvudet, säger hon.

Alice såld till Norge

Alice har hunnit bli elva år och kom igång efter sin skada och dräktighet. 2018 vann hon och Anna Nilsson Segersjös internationella enstjärniga klass. Sedan såldes stoet till Norge där hon tävlas av junioren Thea Hallerud Lindell.
– De passar fantastiskt bra ihop, säger Anna Nilsson vars bästa häst nu är Candy Girl (HANN sto f 2005 e Contendro I-Argentinus, uppf Fries Zuchthof, äg Anna Nilsson och Björn Leander).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden