Avelsnyheter, Ridsport Play
29 november 2022 15:21
Ridsportplus

Kolla klippen: Höga poäng för dressyrsegraren i danskt 35-dagarstest

Danskt bruksprovHelgstrand Dressage ägde 13 av de 14 dressyrhingstar som nyligen gjorde slutprov i Dansk Varmblods 35-dagarstest. Men det blev den 14:e, Svalegårds Hot Driver, som tog hem en överlägsen seger. Bästa hopphingst blev Verdi-sonen Vasco Ask.

Kolla klippen: Höga poäng för dressyrsegraren i danskt 35-dagarstest
Segraren i dressyr får pris efter 35-dagarstestet. Foto: från Ridehestens video

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dansk Varmblods 35-dagarsprov avslutades med ett sista test för de 3- och 4-åriga hingstarna inför publik den 27 november. Åtta hopphingstar och 14 dressyrhingstar deltog, totalt tre färre än de 25 som gick in i provet den 24 oktober.

Resultatet av provet består av poäng från såväl träningsledaren Torben Frandsen som från specialdomare och testryttare i de två grenarna. Testryttarna Allan Bilgrav Christensen (hoppning) och Allan Grøn (dressyr) red hingstarna vid ett test efter halva provtiden, och gav sina slutliga poäng vid testen i söndags.

Fem gånger 9,5

Bland de 14 dressyrhingstarna var åtta redan godkända av Dansk Varmblod (DV), medan resten ännu inte visats. Inte mindre än 13 av dressyrhingstarna ägdes av Helgstrand Dressage.

Ändå blev det en suverän seger för 3-årige Svalegårds Hot Driver (e Hesselhøj Donkey Boy-Blue Hors Hotline), uppfödd och ägd av Else Marie och Jens Christian Krabbe på Stutteri Svalegård. Poängen blev hela 903,5 och han fick inte mindre än fem 9,5:or.

Tvåa med 870,5 poäng blev Åtoftens Springtime (e Springbank II VH-Zalando) och trea var Feinstein (e Franklin-Rock Forever) med 850 poäng.

 

Bjarne Nielsen, specialdomare i dressyr, säger så här till tidningen Ridehesten:

– Det är ett par hingstar som ligger klart i topp, till exempel segraren som är danskfödd, vilket vi så klart är glada över. I andra änden har vi för första gången en hingst som inte uppnår 700 poäng. Så det är stor spridning. Men alla hingstar har förbättrat sig under provet, särskilt sedan vi hade ”halvtidstesten”.

Välhoppande hingstar

Samtliga deltagande hopphingstar utom en var födda och registrerade i Danmark. Klar segrare med 882,5 poäng blev Vasco Ask (e Verdi-Clarimo), uppfödd och ägd av Stutteri Ask. Han fick 9,5 poäng för kapacitet av testryttaren.

Här nedan finns en reklamfilm för hingsten från Katrinelunds hingststation.

Tvåa blev Katrinelunds Hollandsfödda hingst Oreo Brownie H (e Diarado-London) med 847,5 poäng och trea var Airborn Lox DWB (e Action Man Ask Z-Ci Ci Senjor Ask) med 820,5 poäng.

”Aldrig förut så väl förberedda”

Johnny Hansen, talesman för avelsledningen i hoppning, var mycket nöjd med provet, när han intervjuades av Ridehesten.

– Vi har fått se väldigt flotta och välhoppande unghingstar, som var väldigt väl förberedda – vi har faktiskt aldrig sett dem så väl förberedda som i år. Vårt arbete har varit lite lättare, för hingstarna har varit på gott humör, också för att de är i bättre grundkondition än vi sett tidigare.

– Vasco Ask som vann testen är en otroligt fin, smidig häst med super ridbarhet och galopp och ett riktigt fint hopp. De hingstar som fått mer än 800 poäng har varit verkligt välhoppande och har utvecklat sig fint under testdagarna.

Kompletta resultat finns hos Dansk Varmblod.

Video på de flesta hingstar finns på Ridehestens youtubekanal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden