Ridsport Play, Sportnytt
13 augusti 2020 15:21
Ridsportplus

Kolla klippet: Cecilia Bergåkra tar över välkänd hingst

FramtidslöfteHälsingeryttaren Cecilia Bergåkra fyller upp fler och fler boxar på familjens Ankarcronas gård Hunneberga i Skåne. Nyast i stallet är en svart hingst, vars ägare Maria Ring och Paul Schockemöhle precis ingått ett långsiktig samarbete med den unga ryttaren som nyligen börjat på Beridarprogrammet på Flyinge.

Kolla klippet: Cecilia Bergåkra tar över välkänd hingst
Cecilia Bergåkra blir ny ryttare på Maria Rings och Paul Schockemöhles svarte hingst Donato. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Femårige hingsten Donato (OLD, svart, e De Niro – Totilas, uppfödare Gestüt Lewitz, ägare Paul Schockemöhle Pferdehaltung och Maria Ring), är godkänd i Tyskland och har deltagit i det svenska bruksprovet med Helena Torstensson i sadeln två år i rad, dock utan att passera nämndens nålsöga.

– Det är ett långsiktigt samarbete mellan mig och ägarna som känns jättespännande. Donato har en väldigt spännande härstamning, men fokus nu handlar inte om avel utan om en tävlingssatsning med sikte inställt på Grand Prix. Går det vägen finns planer längre fram på att visa Donato igen, men då som prestationshingst. Jag har känt hans ena ägare Maria Ring i många år genom min mamma Sigrid och vi har länge pratat om ett samarbete. När jag nu flyttade ner hit passade det väldigt bra att starta samarbetet med Donato, säger Cecilia Bergåkra.

Vilka är hans styrkor?

– Han har en fantastisk talang för passage och piaff redan och på det en otroligt bra skritt. Målet är som sagt Grand Prix, men sen får man se hur långt det bär. Han är ju bara fem år så nu handlar det främst om att lära känna varandra och bygga för framtiden.

Ceciliabergakra_mariaring
Cecilia Bergåkra, Donato och hingstens ena ägare, Maria Ring. Foto: Privat

Har du någon tävlingsstart inplanerad med honom?

– Inte än och det beror lite på hur det blir med tävlingar och coronasituationen nu under hösten. Vi får se om Elmia blir av, annars handlar det om att träna och lära känna varandra, så vi hellre är lite tidigare i fas med det som kommer att krävas för start i 6-årsklasserna.

Har du hunnit boa in dig i ditt nya hem?

– Jag trivs jättebra på Hunneberga och i dag (torsdag) kommer mamma ner med resten av möblerna, så nu börjar det kännas mer som ett hem. Jag har fyra hästar i stallet just nu och nästa helg kommer ytterligare ett par som jag ska jobba med både i skolan och vid sidan av.

Här kan du kika på nytillskottet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden