Fälttävlan, Ridsport Play
23 oktober 2022 19:55

Kolla klippet: Dinathia och Sara Algotsson Ostholt bästa svenska UVM-ekipage

Unghäst-VMUnghäst-VM i franska Le Lion d’Angers är till ända och bästa svenska ekipage blev Dinathia och Sara Algotsson Ostholt, som slutade på elfte plats. Frida Andersén och Kitsch Couture HPK red i mål direkt efter som tolva. Se klippet från Dinathias terrängrunda här.

Kolla klippet: Dinathia och Sara Algotsson Ostholt bästa svenska UVM-ekipage
Dinathia blev Bundeschampion 2022 bland tyska 6-åriga fälttävlanshästar i början av september. Foto: Privat

Det har varit en lång helg för 6-åriga Dinathia (HANN sto f-16 e Diacontinus-Natiello xx, uppf Werner Kaiser, äg Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB) som har varit ute på sitt hittills största äventyr vid unghäst-VM i franska Le Lion d’Angers med Sara Algotsson Ostholt i sadeln. Efter dressyren låg ekipaget på nionde plats, vilket blev till en sjundeplats efter lördagens felfria terräng. Se klippet från terrängen längst ner.

– Vanligtvis är hon en jättebra hoppare, men hon har heller aldrig galopperat så här långt dagen innan hon hoppar så vi får se, sa Sara Algotsson Ostholt inför söndagens banhoppning.

Kanske var Dinathia lite mör i benen för det blev ett nedslag i hoppningen. Det gjorde att ekipaget slutligen red in på plats 11 bland världens bästa unghästekipage med 33,2 straff. På platsen efter landade Frida Andersén och Kitsch Couture HPK (SWB sto f-16 e Corporal VDL-Hip Hop, uppf Helene Rydberg Larsson, äg HPK Sporthorses och Ylva Wall) som gjorde en snygg upphämtning från plats 18.

Dinathia vann dessutom nyligen tyska Bundeschampionat.

Unghästvärldsmästare i fälttävlan för 6-åringar blev Golden de Beliard AA (AA sto f-16 e Upsilon-Jalienny) med Thomas Carlile för Frankrike i sadeln. Ekipaget slutade på 27,6 straff. Amerikanska Caroline Martin och HSH Connor (ISH val f-16 E Connor 48-Mermus R) toppade fram till efter terrängen, men slutade tvåa med 29,2 straff efter en stark spurt av Golden de Beliard. Totalt fullföljde 43 stycken 6-åringar mästerskapet.

Lina Forsberg och Adele K (SWB sto f-16 e Dylan N-Damino SD, uppf Helena och Henrik Karlsson, äg Lina Forsberg och Helena Karlsson) red in på en fin sextondeplats efter både felfri terräng och banhoppning. Det var en riktigt snygg upphämtning efter dressyren då ekipaget låg på plats 38.

– Jämfört med mina förväntningar så stack Adele K ut lite. Hon klarade av det väldigt bra, Saras och Fridas hästar var jag lite mer beredd på att de skulle göra det så bra, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till Svenska Ridsportförbundet.

Lagona ledde från start till mål

Bland 7-åringarna kopplade Lagona OLD (OS sto f-15 e Lavagon-Cartani 4) och Tysklands Anna Lena Schaaf greppet om ledningen efter dressyren och släppte den aldrig. Stoet seglade genom mästerskapet med toppdressyr och felfritt i både terräng och hoppning, vilket resulterade i UVM-guld.

Bästa svenska 7-åring blev Vesicula (SWB sto f-15 e Totilas-Ampere, uppf/äg Lena Nyström) som tillsammans med Therese Viklund fick två nedslag i banhoppningen och föll ner till plats 33 av de 59 ekipage som fullföljde.

Det andra svenska 7-årsekipaget, X-pensive (SWB sto f-15 e Contendro I-Concorde, uppf Anna Ericsson och Ulf Olsson, äg Ale Djurklinik) och Kajsa Månsby Svedberg, slutade på plats 46 efter tre nedslag i hoppningen.

– De hoppar oftare felfritt än de har nedslag så man får hem och fundera lite på om det var atmosfären, tekniken eller styrkan som behövs filas på. Men även om jag önskade att vi närmade oss toppen ännu lite snabbare så tycker jag att de har gjort det väldigt bra, säger Fredrik Bergendorff.

Han ser unghäst-VM som en bra värdemätare och upplevelse för de hästar som matchas mot mästerskap. Att alla de svenska ekipagen gjorde stabila och bra insatser betyder mycket.
– Totalt sett är nivån väldigt hög här. En riktigt bra kvalitet och de svenska hästarna stod upp väl, säger förbundskaptenen.

Resultat 6-åringar
Resultat 7-åringar

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sara Algotsson Ostholt (@saraalgotsson)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden