Hästliv
21 augusti 2018 12:40
Ridsportplus

Komikern: ”När vi träffades sa jag att det är hästarna framför allt”

Stark passionJohan Glans slår fast att ridsporten är den dyraste hobbyn som finns och berättar för publiken om livet med en hästtjej. Tjejen i fråga, regissören och komikern Sara Young, gjorde tidigt klart för Johan att passionen för hästar inte skulle gå över.
 – Jag ljuger hela tiden om hästarna. Både om vad det kostar och hur många hästar vi har...

Komikern: ”När vi träffades sa jag att det är hästarna framför allt”
Sara Youngs knep är att köpa hästar i samma färg – då märker inte maken om hon råkar köpa en till. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sara Young är regissör, manusförfattare och komiker. Hon har även en stark passion för hästar. Det är ett ämne som hennes man Johan Glans har återkommit till i sina ståuppkomedier och slår fast att ”det är den dyraste hobby man kan välja”. Där berättar han om hur det är att leva med en hästtjej: ”Hästen äter saffran och rysk kaviar. Sedan, när hon ska köpa mat till oss människor, är pengarna slut.”

Alla som har med hästar att göra vet att det kräver tid och pengar. Därför kan det vara svårt att få ihop relationen när partnern inte är hästintresserad. Detta till trots, och med två barn och ibland ganska krävande jobb, har Sara Young och Johan Glans hittat ett sätt att få hästarna att passa in i deras vardag.

Saraojohan (338)
Sara Young gjorde direkt klart för maken Johan Glans att hästarna är hennes liv. De har hittat sitt sätt för att få vardagen att fungera. Foto: Sebastian Borg

På frågan om det är bra att partnern har hästkunskaper, ser Sara både för- och nackdelar:
– Det är bra om de har några grundkunskaper, men jag ljuger hela tiden om hästarna. Både om vad det kostar och hur många hästar vi har.  Jag och mamma har myntat begreppet ”hästpengar”. Det innebär att summan vi berättar för våra män alltid bara är cirka en tredjedel av det verkliga priset.

Samma färg lurar maken

Sara avslöjar ytterligare ett grepp.
– Jag har köpt hästar i samma färg för att Johan inte ska upptäcka att jag har köpt en häst till.

Hon har länge haft bruna hästar. Det började med en, men de har nu blivit fyra. Sara köpte nyligen Jack (Jack of Diamonds, e Irco Mena). Han är skimmel, så Sara sa att hon hade köpt honom till sin mamma.
– Och det är faktisk sant, säger hon.

I detalj:

Sara Young

 • Ålder: 43 år.
 • Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm, men spenderar mycket av sommaren på föräldrarnas hästgård i Skåne.
 • Familj: Johan Glans (de har varit ihop i 15 år, gifta i fem), döttrarna Minni, 10, och Cilla, 8.
 • Antal hästar: Har för ögonblicket fem ridhästar, varav tre hos föräldrarna i Skåne.
 • Ridning: Har hoppat upp till 1,20, tävlat upp till Msv B i dressyr.
 • Arbete: Regissör, manusförfattare och komiker.
 • Läser just nu: Boktjuven av Marcus Zusak.
 • Tittar på: Komedier.
 • Dansar till: Absolut allt! Älskar att dansa.
 • Favoritpryl i stallet: Ståndsplockare (för att ta bort den giftiga växten i hagen) och snabblädersmörjor. 
 • Skulle aldrig: Vara medvetet elak mot någon.
Expandera

Sara var från början tydlig mot Johan med sitt starka hästintresse. När de träffades var han inte van vid hästar över huvud taget.
– När vi träffades sa jag att det är hästarna framför allt. Där var jag väldig tydlig.

Johan blev invigd i hästlivet nästan direkt. På en av deras tidiga dejter fick han rida en lång runda på Saras favorithäst ”88:an” (Diamond’s Eight, e Eighty Eight Keys xx). Problemet var att han bar jeans. När de kom tillbaka till stallet hade Johan skavt upp blödande sår på bägge benen. Han hade inte velat säga någonting.

– Stackarn, han har inte varit så sugen på att rida sedan dess, säger Sara.
– Nu, om någon stallkompis har med en kille till stallet, tänker jag alltid att de måste vara nykära.

Dsc_4496
Stark kärlek. Foto: Ann-Sofie Schou Munck

Sara har aldrig tagit någon paus från ridningen, utom när hon var gravid. Därför har det inte funnits någon anledning för Johan att tro att någonting skulle ändra sig. Fast när 88:an var sjuk och stod i Skåne ett helt år var de utan häst ett tag. Sara berättar att samma dag som hon skrev på kontraktet för en foderhäst blev Johan ändå förvånad och sa: ”Men ska du ha häst igen? Jag trodde att det hade gått över.”
– Det kommer aldrig att gå över. Det vet Johan nu.

Ställs på sin spets

När tiden ska prioriteras ställs saker på sin spets, särskilt under småbarnsåren.
– När barnen var små, speciellt riktigt små, tog jag nästan alltid med dem till stallet. De har båda sovit otaliga timmar i sadelkammaren. Annars jobbar Johan oftast kvällar, så på dagarna har han kunnat ha barnen när jag ska rida, säger Sara.

Hon tror att Johan kan mer om hästar än vad han erkänner. Hon är säker på att han spelar lite på sin okunnighet. Som när barnen frågade honom: ”Pappa, vad betyder longera?”. Och han svarade: ”Du sätter fast hästen i ett rep och så svingar du runt den”.

Johan gillar att titta på hästarna och tycker att de är ståtliga, berättar Sara. Han är inte heller rädd för dem. Något han blev varse om tidigt var att när man är ihop med en hästtjej, lär man sig snabbt att hålla saker. Håll hästen, håll grimman, håll hinken, och så vidare.

I framtiden blir det nog inte mer ridning för Johan, fast kanske blir det ännu mer häst ändå. Deras två döttrar, åtta och tio år, har båda börjat rida. Johan har även blivit inbjuden till ”Stjärnornas hoppning”, men tackade nej. Sara förklarar:
– Det handlar om ren självbevarelsedrift. Så fort han har publik skulle han säkert tappa omdömet och rida för fort och hoppa för högt.

Fördelar med att vara ihop med en hästtjej, enligt Sara:

1. Hästarna håller för det mesta humöret på topp. Bättre terapi finns inte. Jag kan vara sur när jag åker till stallet, men så fort jag har varit där blir jag glad igen.
2. Motionen.
3. Passionen. Energin smittar av sig till andra.
4. Ett eget fritidsintresse – det innebär att partnern kan ägna sig åt sina intressen under tiden.
5. Nätverket. Man kan ta hjälp av varandra, hästtjejer emellan. Johan säger ofta om vi ska gå ut: Har du inte någon i stallet som kan vara barnvakt?

Nackdelar, enligt Sara:

1. Tiden.
2. Pengarna.
3. Prioritering av hästarna. Det var speciellt ett problem när barnen var små.
4. Att det kan vara farligt.
5. Påverkar humöret. Det kan räcka med att hovslagaren inte dyker upp.

Så gör du för att

hålla förhållandet vid liv

Katrine Axholm är psykoterapeut och par-terapeut. Hon har egen mottagning i Köpenhamn, är aktuell med en bok om parrelationer och som terapeut i en teveserie om kärlek i kris i dansk teve. Här är hennes tips för att få parförhållandet med häst att hålla.

 • ”För att kunna leva med någon som lägger så mycket tid och känslor i en sport är det viktigt att kommunicera. Det behövs också för att den andra ska förstå varför det är så viktigt för partnern.”
 • ”Par förälskar sig ofta i det passionerade. Det är spännande att träffa någon som har passion för en sport eller något annat. Efter ett tag, när den första förälskelsen har lagt sig, kan det ibland bli för mycket. Det är mycket energi som går åt till passionen, och mycket tid som tillbringas borta från partnern. Men när man har valt en person för den hon eller han är – och där tror jag att hästarna kan utgöra en stor del – får man försöka hitta ett läge som passar båda.”
 • ”Närvaro, motion och tid i naturen får du i samspelet med hästarna, men viktigast är kanske att hästarna ger utan att ta. Du behöver inte ge någonting mentalt, så hos hästarna kan du andas. Det kan man bli beroende av. Om du kan få din partner att förstå det kanske han eller hon får en förståelse för varför du mår bra av att tillbringa tid med hästar.”

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 15/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden