Blogg
26 maj 2014 08:41

Köpa häst

Jag får ofta mejl från potentiella kunder. Någon som vill köpa en häst av oss.
I mejlet står det allt som oftast såhär; "Hej! Jag letar efter en häst, 5-8år som jag vill klättra i klasserna med, snäll att rida och snäll i all hantering. Ska helst kunna hoppa 135-140 cm med mig. Prisidé: 60.000kr".

Varje gång detta händer önskar jag inget hellre än att jag med ett knapptryck på min dator kunde slå en boxhandske i huvudet genom skärmen på personen som skickade mejlet till mig.

Många människor i hästvärlden har ingen verklighetsuppfattning. De kontaktar professionella stall för att hitta sin drömhäst. Oftast med tanken att hitta den perfekta hästen som dem kan hoppa  de allra största klasserna  med tillsammans om ett år, Drömmen är att hitta den där hästen som kan ta dig som ryttare från 120nivå till 150nivå på bara ett par få månader.

Vad de oftast inte tänker på är tre punkter:
1. Ett professionellt hoppstall äger denna häst. Det betyder att de en gång köpte in den för att det tror det är en bra häst. Alltså har de positiva tankar om denna häst och kommer antagligen inte ge bort den till ett lägre pris än vad de anser är rimligt. De har också allt som oftast åkt land och rike runt för att hitta just detta guldkornet, alltså lagt mer mycket tid och energi på detta köp.
2. Hästen kostar pengar varje månad att hålla vid liv och utveckla. Stallplats, foder, skoning, veterinär, tandläkare, licenser, stallpersonal, transporter, tävlingsavgifter, lastbilskostnader, försäkringar, träningar, utrustning, telefonräkningar osv osv. ALLA utgifter ett hästföretag har måste betalas från någonting, oftast genom försäljning av hästar! = Hästen kommer säljas för mer än vad den kostat under tiden man har haft den.
3. Det finns en stor marknad för dessa sorters hästar. Alla vill väl ha en yngre förmåga som är lätt att rida och som har potential för de allra största klasserna? Varför inte sälja den till personen som bjuder mest då? Oftast är det många hundra tusen svenska kronor det handlar om…

Vänder man sig till ett hästföretag för att köpa häst ska man ha två saker i tankarna;
Det ena är att det är ett företag, alltså har dem ett ekonomiskt syfte att sälja hästar. Det andra är att en hästhandlare lägger ner många timmar i bil, telefon och på hästryggen för att hitta bra hästar. De åker fram och tillbaka, oftast genom hela Europa, för att hitta hästar som kan passa potentiella kunder. Vänder du dig till en hästhandlare får du vara beredd att betala för deras jobb. Annars kan du lika gärna sätta dig i bilen och åka runt tills du hittar din superstjärna som passar din budget på egen hand!

/Amanda

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden