Körning
14 maj 2020 15:00
Ridsportplus

Körningens Karolina Swärdh laddar om inför Falsterbo 2021

OmtagInget Falsterbo Horse show i år. För arrangörer, aktiva inom ridsporten och för publiken ett hårt slag. Sommaren tog en annan väg. "Det är som att lägga en massa spännande julklappar under granen och när det väl är dags att öppna så säger någon vi skiter i julen". Det säger Karolina Swärdh, ansvarig för körningen i Falsterbo.

Körningens Karolina Swärdh laddar om inför Falsterbo 2021
Ponnykusken Anna Racking i aktion på Falsterbobanan. Årets tävlingar ställs in och Karolina Swärdh, ansvarig för körningen, ser fram mot nästa år då alla nyheter kan sjösättas. Foto: Eva Österlund/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många månaders jobb och förberedelser och förväntningar gjorde plötsligt tvärstopp.
– Det känns så tomt att inte få leverera, men nu tar vi med planerna tills nästa år istället, menar Karolina Swärdh, ansvarig för körningen på sommarens stortävling Falsterbo Horse Show som nyligen meddelats ställs in.

Det var ett laddat program hon och hennes team skulle presentera.

Körningen har sin stora utmaning på den avslutande söndagen i Falsterbo. Så har det varit från start när körningen kom in i ridsportens finrum för flera år sedan.

Men nu skulle det hända riktigt stora saker även på lördagen.

Fyrspannskuskarna Glenn Geerts, Koos de Ronde och Fredrik Persson skulle bilda lag med svenska elitkuskar både med ponny och häst. Sedan en tuff kamp emot varandra mot klockan och under vakande ögon av tre lagledare. Och en stor publik.
– Fyrspannskuskarna skulle ta hit sina ordinarie spann och alla lovade en riktigt spännande körning, säger Karolina Swärdh.

Växande intresse

Att Falsterbos körning utvecklas mer och mer har skapat ett växande intresse för att få komma hit hos de internationella kuskarna.

Nu när Karolina Swärdh så att säga har fått tid ”över” ska hon utveckla sin nya idéerna ytterligare.

När det gäller den avslutande söndagen hade nog publiken känt igen sig. Dock var de svenska parkuskarna inräknade i år och skulle bilda en egen klass. Liksom ponnyekipagen och enbet, häst.

Korning_1002
Maria Gretzer och Nicke Pålsson i stilbedömartagen under körningen. Foto: Eva Österlund

Den uppskattade stilbedömningen fanns med. Tidigare sköttes den av Maria Gretzer och Nicke Pålsson. I år skulle Jan Jönsson hållit stenkoll.

Karolina Swärdh har alltid lockat med fina prispengar och ”goodiebags” till de aktiva. Så även i år men förhoppningsvis får hon med sig sponsorerna till nästa sommar.

Laddar om

Vad är det som driver henne att göra det här? Man fixar ju inte körning i Falsterbo på en halvtimma precis.
– Det är ett fantastiskt sätt att sätta svensk körsport på den internationella kartan. Vi har fina hästar och presenterar fin körning. Sverige ska vara ett attraktivt land att tävla i, menar Karolina Swärdh.

Korning_1004
Selfie med toppkusken Glenn Geerts. En av de, som skulle visat upp sitt fyrspann i Falsterbo. Foto: Privat

Nu lägger hon undan, tillfälligt, sina redan färdiga inbjudningar till de aktiva, sitt stora planeringsark och sina förväntningar på årets arrangemang, trycker undan tomheten som väcktes när beskedet kom att allt var inställt i år.

Uppladdningen inför 2021 har redan börjat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden