Körning
15 april 2018 23:04

Körningens utomhussäsong tog fart på Krapperup

Säsongen är igångHelgens körtävling på Krapperup i nordvästra Skåne hade allt. Från ett gäng superduktiga unga kuskar som verkligen är på gång till de mest rutinerade som verkar ha fått en rejäl nytändning. Dessutom är elitkusken Eva Bliding tillbaka efter ett väldigt långt uppehåll.

Körningens utomhussäsong tog fart på Krapperup
Victoria Persson med sin ponny Urby var tvåa i lätt B-klassen. Groomar gör mamma Helena. Foto: Eva Österlund

Kullasällskapet för körning, KUSK, brukar inleda utomhussäsongen i södra Sverige och i år kom 35 ekipage till start, allt skulle avverkas på en dag. Det innebär att kuskarna startade i gryningen med dressyrkörningen och sedan blev det en kombinerad maraton/precision där precisionsbanan med sina portar räknades som ett av maratonhindren.

Eva Bliding som tävlade med egna uppfödningen, stoet Complott, för Skånska Körsällskapet, tillhörde den svenska eliten i flera år. Sedan blev det familj och barn och körningen fick stå tillbaka.
– Det är nog nästan 14 år sedan sist, säger Eva. Jag startade på Flyinge också för några veckor sedan.

3. Eva Bliding
Eva Bliding gör comeback i körsporten efter ett uppehåll på 14 år. Hästen heter Companero. Foto: Eva Österlund

Med sig till Krapperup hade hon valacken Companero (e. Don Primero – Goldlöwe), ett barnbarn till just Complott och det blev också seger i Lätt b-klassen. Det har inte varit någon lätt resa när det gäller att övertyga Companero om att bli körhäst men nu är han med på noterna. Det här ska bli spännande att följa.

I lätt A-klassen för ponnyer fortsatte Sofia Welander att övertyga med lille charmige Salomon. Utmärkta 44 straff i dressyr, dagens nästbästa resultat och så fullt ös igenom både maratonhinder och konpar gav en totalseger.

Två ”gamla” världsmästare, Marie Kahrle med Rarino (e Rascalino) och Carina Ekenberg med Edeling (e Manno) möttes i Lätt A-klassen. Rarino tyckte tydligen det var ganska tråkigt med dressyr för efter halva programmet la han tungan över bettet och nickade sig mot mål. Synd när det började så bra för denna supersnygga häst som man gärna tittar både en och två gånger på. Det blev en fjärdeplats totalt den här gången.

Carina inledde med 47 straff i dressyr och blev där delad etta tillsammans med Linna Kristiansen och nya hästen Tabea, (e Lexter – Egner).

Carina och Edeling forsatte sedan ohotade mot en totalseger. Tvåa i klassen var Linnea och trea Lotta Elgemark med Ismita, (e Isidor – Faxe).

1. Carina
Carina Ekenberg med Edeling vann lätt A-klassen i Krapperup. Foto: Eva Österlund
8. Hanna H
Hanna Holstein med Oj och Okej – nytt par som väcker uppmärksamhet vart de drar fram. Foto: Eva Österlund

Hanna Holstein är mest känd för sitt fyrspann med svarta shetlandsponnyer. I flera år har hon kört sina grabbar mot allt större framgångar. Men internationellt är det stopp för A-ponnyer hur bra de än är. Det är därför Hanna nu satsar på ett welshpar, Oj och Okej med prefixet Linhagens. Och vilka ponnyer det är. Färgen är åt nougatglasshållet, med tjocka ljusa manar, mycket gång och enormt mycket charm. Ett par som borde gå hem rejält både här hemma och på internationella tävlingar med supertuff konkurrens när de väl är färdiga för det. Tvåa totalt på Krapperup efter en mycket godkänd insats, endast slagna av Susanne Ankermark med sin fina skimmel Brännornas Van Gogh.

Vardagsnamnet på denna herre är Vincent, han är sex år gammal och en av de svenska ponnyer som med tiden kan bli riktigt, riktigt bra. Han är ju redan på gång, idag med bästa dressyrresultatet av samtliga startande ekipage och med en totalseger med sig hem.

I den medelsvåra klassen för enbet och par häst vann Camilla Jansson och Bodbäcksjuna utan större problem före Sara Blohm med veteranen Diamond Disco. Extra spännade att parkusken Jana Thoren tagit sig till Skåne för att starta med två lånade halvblodshästar, Crosby (e. Cambridge) och Day Dream, (e De Niro). Inte helt enkelt att få det här laddade paret igenom de trånga sista hindret med sina riktigt snäva svängar.

5. Sanna
Sanna Manfredsson och Dorthealysts Tristan vann den medelsvåra ponnyklassen. Foto: Eva Österlund

Tävlingen på Krapperup avslutades så med en uppgörelse mellan två av körsportens stora framtidslöften, Nathalie Hellberg med Sibelle och Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan. Bägge tjejerna utvecklas hela tiden som tävlingskuskar, den här gången hade Sanna den bättre dagsformen och vann på 122,85, Nathalie hade 126,01.

Sammantaget en superdag tillsammans med KUSK och alla ekipage. Nu är utomhussäsongen igång på allvar!

4. Sofie
Sofie Strauss, en av många unga lovande kuskar, sätter full fart på precisionsbanan. Groom; pappa Patrik. Foto: Eva Österlund
9. Jana
Jana Thoren tillbaka med nya parhästar. Foto: Eva Österlund
7. Susanne
Susanne Ankermark och lovande ”Vincent” mot ny seger, den här gången i medelsvår klass. Foto: Eva Österlund
6. Linnea
Linnea Kristiansen med nya tävlingspartnern Tabea. Foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden