Avelsnyheter
14 februari 2020 21:32

Kristina Bröring-Sprehes mästerskapshäst Desperados död

Dog i tjänstenDen 19-åriga hingsten Desperados, i flera år lagankare i det tyska landslaget under Kristina Bröring-Sprehe, kollapsade och dog på fredagsmorgonen på Gestüt Sprehe i Löningen efter att ha fullgjort sina avelsplikter, rapporterar sajten Eurodressage.

Kristina Bröring-Sprehes mästerskapshäst Desperados död
Kristina Sprehe och Desperados vid VM 2014. Roland Thunholm

Ägarna misstänker att hingsten dog av en sprucken aorta.
Desperados
var e De Niro-Wolkenstein II-Matcho AA, uppfödd av Herbert Schütt, och var framgångsrik i hela sitt liv. Under Falk Rosenbauer vann hingsten Bundeschampionat som 3-åring 2004 och året därpå tog han brons.

Falk Rosenbauer utbildade hingsten till Grand Prix men lämnade 2010 över tyglarna till Kristina Bröring-Sprehe. Bara två år senare var ekipaget så samspelt att de fick fungera som lagankare i det tyska landslaget under flera år framåt. Under OS 2012 kom de åtta i küren, året därpå var de femma i Specialen och küren vid EM.

2014 var de med och vann lag-guld och GP-silver i VM i franska Caen. 2015 vann de lagbrons och tog silvermedalj i Specialen och küren. Om publiken hade fått bestämma hade dock Desperados och Kristina vunnit guldet över Charlotte Dujardin och Valegro, rapporterar Eurodressage.com.

Vid OS i Rio kunde de lägga ett lagguld och individuellt brons till alla tidigare framgångar på tävlingsbanan.

Men 2017 blev hingsten skadad. Han gjorde en kort come back 2018 men skadades igen och var borta ytterligare ett halvår. Ekipaget var tillbaka till CDI i Frankfurt men det kom också att bli deras sista framträdande tillsammans. Desperados hann aldrig bli officiellt pensionerad från sporten.

Framgångarna i avelsboxen har också varit stora, trots att Desperados som 2-åring fick tummen ner av Hannoveranerförbundet. Han blev då den dittills dyraste icke godkända hingsten på den efterföljande auktionen, stuteri Sprehe köpte honom för 104 000 euro.

Ett år senare blev han premiehingst vid sadelkåringen i samma förbund och han har varit mycket framgångsrik i aveln. Hans mest kända avkomma är Grand Prix-hästen Destiny OLD som Kristina Sprehe tävlade i CDI-W i Neumünster i morse samtidigt som hennes stjärna Desperados dog hemma på gården.

Han är också far till bland andra Destacado som vann Bundeschampionat 2016 och tog silver på unghäst-VM 2018. Desperados har 35 godkända söner.
2016 utsågs han till Årets hingst i Hannoveranerförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden