Sportnytt
1 december 2023 19:31
Ridsportplus

Kritik mot dressyrdomare efter Helgstrand: ”Vi kan bara döma det vi ser”

SIHS2023Dressyrdomarna är en grupp som blivit kritiserad efter avslöjandena om Helgstrand.
– Vi har ställts till svars utifrån hur vi dömer, men vi dömer bara det vi ser, säger Susanne Baarup, som har tankar om hur domarna kan arbeta på ett annat sätt.

Kritik mot dressyrdomare efter Helgstrand: ”Vi kan bara döma det vi ser”
Susanne Baarup ser möjligheter att förändra dressyrbedömningen. Foto. Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Danska internationella dressyrdomaren Susanne Baarup är en av domarna på Sweden International Horse Show.

– Jag kan bara säga att det är väldigt tråkigt, det som uppdagats hos Helgstrand, och jag hoppas att det inte skadar dressyren, för det är en fantastisk sport.– Jag har blivit kontaktad av flera journalister som vill ställa oss som dressyrdomare till svars, för att vi dömer på fel sätt.  Vi gör vårt absolut bästa för att döma utifrån rätt grund men det är möjligt att man i framtiden skulle förändra bedömningen så att en domare bara tittar på hästens rörelser och beteende medan andra dömer programmet, säger Susanne.

Hon håller i övrigt helt med Daniel Bachmann Andersen som i en intervju med Ridsport talar om att skynda långsamt och ge hästen tid.
– Du måste inte rida championat. Lyssna in hästen i stället.

Unga hästar i fokus på Lövstaträff

Susanne Baarup och Jens Fredricson var gäster vid ett frukostmöte för uppfödare som Lövsta arrangerade på Friends på fredagsmorgonen.

Utbildning och tävling av unga hästar var ett av ämnena som avhandlades.
– Det finns en diskussion om att ta bort 4-årschampionaten och låta hästarna stanna hemma och bli starkare. Avelsorganisationerna har dessutom tester där 3-åriga hingstar ska visas under ryttare, och då måste de ridas in redan när de är 2,5 år, sade Susanne.

Hon ser ändå en poäng med 4-årschampionat, om förutsättningarna är de rätta.
– Jag tror att 4-årschampiononat ska finnas men vi domare ska också döma dem korrekt, så att vi inte belönar stora rörelser, exempelvis.

Ridsportförbundet borde dela ut klippkort så att man kan göra exempelvis 12 starter, för att hushålla med sina unga hästar.

Jens Fredricson

– Det är kul med unghästchampionat där uppfödare får visa sina hästar och träffa andra, men kanske måste det inte vara fysiska mötesplatser, utan digitala, funderade Jens, som dessutom ville se gränser för hur många starter 4-åriga hopphästar får göra.
– Jag har elever som säger att de inte har tid att träna för de ska ut och tävla sina 4-åringar. Ridsportförbundet borde dela ut klippkort så att man kan göra exempelvis 12 starter, för att hushålla med sina unga hästar.

Hållbarhet var ett annat tema under Lövstas frukostmöte.
– Alla unga hästar borde gå debutantfälttävlan, för det skapar starka hästar som håller både fysiskt och mentalt, sade Jens Fredricson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden