Sverige
4 juni 09:51

Kunglig riddarorder till ridsportprofil

UtmärkelseFör första gången på 50 år delade staten ut kungliga riddarordnar till personer som gjort exceptionella insatser för landet. Antonia Ax:son Johnson var en av pristagarna.

Kunglig riddarorder till ridsportprofil
Antonia Ax:son Johnsson, ägare av Lövsta Stuteri, fick ta emot den kungliga riddarordnen för utomordentliga insatser inom näringsliv och andra samhällssektorer. Foto: Roland Thunholm

De kungliga riddarordnarna är, tillsammans med kungens och regeringens medaljer Sveriges främsta utmärkelser, men efter 1975 upphörde utdelningen av ordnarna efter ett beslut från riksdagen. Det rapporterar Aftonbladet.

2018 inledde riksdagen på nytt ett arbete med att ta fram en ny belöningsreform och i slutet av 2022 fattade regeringen beslut om att exceptionella förtjänster åter ska kunna belönas med kungliga riddarordnar.

”Utomordentliga insatser”

13 kungliga riddarordnar delades ut vid en högtidlig utdelning på Kungliga slottet. Bland pristagarna fanns bland annat forskare, högt uppsatta militärer, artister och företagsledare.

Antonia Ax:son Johnsson, grundare och ägare av Lövsta Stuteri, fick ta emot den kungliga riddarorden för utomordentliga insatser inom näringsliv och andra samhällssektorer. Hon beskriver sig själv som en passionerad hästälskare med en vision om att förbättra svensk och internationell ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden