Körning
22 december 2019 17:18
Ridsportplus

Kusk piskade hästar under världscupen på Friends

HästvälfärdVärldens näst bästa fyrspannskusk kommer att granskas efter sin körning i världscupomgången på Friends arena. Orsaken är det stora antalet piskslag han gav sin ena stånghäst under körningen.

Kusk piskade hästar under världscupen på Friends
Fyrspannskusken Koos de Rondes användning av piskan under tävlingarna på Friends kan leda till efterräkningar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Holländaren Koos de Ronde var uppe i minst 20 piskslag mot framför allt den högra stånghästen under grundomgången, när en deltävling i världscupen i fyrspann avgjordes den 30 november i samband med Sweden international Horse Show på Friends.

Även i omkörningen använde kusken piskan betydligt mer än någon av de andra kuskarna. Beteendet togs upp i ett anonymt brev som skickats till bland andra Svenska Ridsportförbundet, FEI och länsstyrelsen i Stockholm.

Hanterades direkt

Men det hela hade hanterats redan under tävlingen.
− Detta uppmärksammades direkt och FEI-stewards på plats gjorde en kontroll av hästarna omedelbart efteråt, säger Tobias Mattsson, show director för Sweden International Horse Show.
− Hästarna besiktigades och de var utan anmärkning. De hade inga märken efter piskan. Men det är förstås mycket tråkigt när sådant här inträffar, säger Tobias Mattsson.
− En av FEI:s domare som dömde körningen talade också med de Ronde direkt efteråt.

Vi kommer att understryka inför nästa års show att vi inte vill se någon sådan här hantering av hästar.

Tobias Mattsson är själv engagerad i körning, och säger att han aldrig sett Koos de Ronde köra på det viset förut.
− Vi som arrangörer ser mycket allvarligt på detta, och vi kommer att understryka inför nästa års show att vi inte vill se någon sådan här hantering av hästar. Vi sätter djurskyddet högt, säger Tobias Mattsson.

Även Svenska Ridsportförbundet har informerats om händelsen, och Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling, säger till Ridsport att hon varit i kontakt med FEI, och att FEI även kommer att ha ett uppföljande samtal med kusken.

Inget gult kort hittills

Huruvida det också blir andra påföljder för den holländska kusken, såsom gult kort eller avstängning, är ännu inte klart. Hittills i år har fyra fyrspannskuskar fått gula kort, varav tre för otillåten hantering av häst och en för olämpligt uppträdande. Koos de Ronde finns inte med bland dessa.

Under fredagen och lördagen tävlade han i världscupomgången i London där han i båda tävlingarna slutade tvåa efter Boyd Exell.

Körningen på Friends finns på Svt Play. Holländaren kör 15 minuter in i sändningen respektive 36 minuter in i sändningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden