Fälttävlan
16 december 2013 14:28

Kvaländringar skjuts upp

De omdiskuterade ändringarna av kvalregler i svensk fälttävlan skjuts på framtiden. Innan de genomförs ska de förankras ordentligt bland de aktiva.

Kvaländringar skjuts upp
Ändringarna av kvalregler inom svensk fälttävlan skjuts upp. Årets Komet Frida Andersén och hennes Herta kan - precis som övriga svenska ekipage - leva på gamla meriter och kval ett tag till.

Det var för några veckor sedan som diskussionerna om de nya kvalreglerna i fälttävlan började hållas på sociala medier. Fälttävlanskommitténs Anna Hassö, som själv är aktiv ryttare, var en av dem som ansåg att de föreslagna reglerna var krångliga. Det handlade bland annat om M65-regeln som – enkelt förklarat – innebär att ett ekipage får ha max 65 straff på en nivå innan det får flyttas upp till nästa. Det handlade också om ändrade kvalperioder och om att kategorisera ryttare som tävlar internationellt i enighet med Internationella Ridsportförbundets system. Ändringarna skulle ha börjat gälla redan 2014.

– Vi har kommit fram till att när man gör sådana här ändringar får man inte gå för fort fram. Därför skjuts ändringarna av kvalreglerna upp till 1 januari 2015, säger fälttävlanskommitténs ordförande Tomas Werngren. 

Beslutet att skjuta på reglerna togs under kommitténs möte i fredags. 
– Allt det här handlar om att vi vill försöka att anpassa oss till de internationella reglerna. Och om att höja säkerheten i sporten, säger Tomas Werngren som också säger att M65-regeln är tänkt från enstjärnig klass och uppåt.
– Och framförallt handlar M65 om dem som ska representera Sverige internationellt, säger han.

Anna Hassö har inte hunnit sätta sig in exakt i de senaste turerna kring kvalreglerna, men hon välkomnar att förändringarna skjuts på framtiden.
– Det känns positivt och bra, säger hon. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden