Avelsnyheter
2 februari 2017 08:18

KWPN accepterade 31 – Kannan dominerade

Under torsdagen visades över 85 hingstar på KWPN Stallion Show i Brabanthalle i ’s-Hertogenbosch. En dag präglad av hingstar av allt bättre typ och som alltid med mängder av kapacitet.

KWPN accepterade 31 – Kannan dominerade
VDL Stud dominerade, här med deras Kannan-hingst Juventus V G Kim C Lundin, Kim@witnet.se

KWPN:s avelsnämnd med ordförande för hoppselektionen Cor Leuffen var på ett strålande humör och skämtade redan från första ring. Visningen pågick mellan 8- 21 och resulterade i ett stort antal utdelade entrébiljetter till flerdagarsprov, totalt 31.  Det blev fyra som dessutom inviterades till premie-ringen torsdag eftermiddag.

I första gruppen fick nr 150 Jack (KWPN Fernando-H-Colino) biljett vidare efter omdömet välutvecklad hingst med bra front, teknik och kapacitet. Han är halvbror till bruksprovsvinnaren 2016 Harvy och stolinjen fick mycket beröm av Leuffen.

150 Jack (KWPN Fernando-H-Colino) 

Bland de som gick vidare till premie-ring var en avkomma ur Farfan Ms första årgång, nr 147 Jonkheer de Span med Calvin Z som morfar. Han var mycket lik sin far exteriört, inledde med mindre lyckade skutthopp men visade upp sig positivt elektrisk med stort hopp när det blev mer allvar. Han var helt avslappnad inför uppgiften, fick spontant applåder och var absolut en av de bästa.
– En välutvecklad hingst med kraft, reaktionssnabbhet och fin teknik, kommenterade Leuffen innan han bjöd in till premie-ring.

nr 147 Jonkheer de Span 

Den stora gruppen med Kannan-söner imponerade, tre av dem gick vidare till flerdagarsprov. Bäst enligt nämnden var nr 185 Juventus V G ägd av VDL Stud och med Indoctro-Lux på mödernet som fick biljett även till premie-ring. Han är en hingst vars moder Duzella var stochampion för 3-åringar 2011, med ett totalt resultat i stotesten på 85 poäng, en merit som imponerar stort här. Juventus imponerade med sin fina moderna modell trots äldre blod i stammen. Han stannade lite i luften i något språng men kom fint igen.
– En hingst med en härligt stark överlinje, mycket god reaktionsförmåga och teknik med en högintressant stolinje bakom sig, kommenterade Leuffen.

185 Juventus V G

Det var uppenbart att nämnden söker efter söner som kan axla OS-hingsten Verdi TN N.O.P arv på ett bättre sätt än de elva som hittills kommit fram i olika förbund. I årets skörd fick tre accept på flerdagarsprov och nummer 270 Joyride med Heartbreaker-Irco Polo på mödernet fick invit till premie-ring. Joyride är väldigt mycket Verdi exteriört och i sitt rörelsemönster, fadern är lite av en kompetent stövare, nästan lite lufsig i sin aktion när det inte är skarpt läge. Sonen Joyride var lite kvickare i allt och med utmärkt teknik över hinder.
– Han har en utmärkt sporthästtyp, han visade sig speciellt väl här i löshoppningen under andra besiktning och bemästrade löshoppningen här utmärkt, menade Leuffen.

270 Joyride 

VDLs hingst Zapatero (KWPN f -04 e Chin Chin-Ircolando) tävlas numera av Robert Vos. Hans popularitet håller i sig, hittills finns över 660 registrerade avkommor i KWPN och två söner fick tummen upp idag. Bäst enligt nämnden var nr 574 Jordan med Mermus R-Upgrade på mödernet, även denna ägd av VDL Stud. Han hade en mycket tilltalande exteriör, hoppade med verkligt fin spänst och öppnade upp bra bak. Det var genomgående fin språngkurva och Jordan visade fint fokus på uppgiften.
– Det här är en verkligt bra sporthästmodell, visserligen lite låg i sin rygg, hoppade verkligt bra idag med stor kapacitet och utmärkt reaktionsförmåga, sa Leuffen om sin sista premie-rings kandidat.

nr 574 Jordan

Birgitta Jonassons uppfödning KWPN-godkände hingsten El Clarimo (Clarimo-Limbus) hade två söner med, båda av verkligt härlig modern modell med massor av hoppning i sig. Nr 117 James Dean A med Indoctro-Quidam de Revel blev accepterad och ska säljas på torsdagens auktion. Han var verkligt elegant, kvick i alla reaktioner med en effektiv språngkurva, helt fokuserad på sin uppgift.

Nr 117 James Dean A

En personlig favorit var nr 220 Equus Tame från SF efter Qlassic Bois Margot-Quaprice du Bois Margot Quincy. Han var av ganska traditionell typ från en fin fransk stam och visade sig härligt reaktiv. Han hade en okomplicerad och självklar inställning till uppgiften parad med en fin språngkurva.
– En bra modell, väldigt fin i löshoppningen med verkligt bra överblick, över hälften fullblod i stamtavlan och från en av Frankrikes bästa stolinjer, klart att det är intressant för oss, sa Leuffen när han delade ut biljett till flerdagarsprov.

220 Equus Tame

Under torsdagen återstår fem grupper med hopphingstar innan årets skörd är färdigsorterad.

Resultat hittills

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden