Avelsnyheter
28 mars 2012 21:05

KWPN:s 70-dagarsprov igång

(Uppdaterad) De båda segerhingstarna Elion V och Etoine saknas i startfältet när 27 stycken 3-åringar ska testas i 70 dagar för att få betäckningstillstånd för säsongen 2012.

Bland de hopphingstarna som finns i startfältet finns tvåan Etuloun (e Toulon-Calvados) och finalisterna Evening Breeze (e Namelus R pref-Ekstein), Exeo Fortuna (e Warrant-Corland) samt Evan V (e Zirocco Blue VD-Indorado keur).

Bland gångartshingstarna är det bara en finalist som väljer att delta, Excalibur (e Ampère-De Niro). Endast sex unga gångartshingstar går in i provet.

Gångartssegraren Etoine (e Vivaldi-Balzflug) är såld till USA och gör ett 30-dagars prov i Tyskland i stället. Hoppvinnaren Elion V (e Vivaldi-Balzflug) såldes till Stuteri Broere och förbereds på annat sätt, sannolikt via kortare prov i Tyskland.

Gränsbo Stuteri köpte tillsammans med VDL Stud hingsten Emerson (e Wynton- Flemmingh pref), finalist på gångartssidan. Sedan premieringen i februari har Emerson premierats i NRPS, det andra varmblodsförbundet i Nederländerna, och fått betäckningstillstånd. Hingsten är nu i träning hos Emmelie Scholtens och skall göra flerdagarsprov i höst i stället. Blir Emerson godkänd av KWPN i höst kan avkommor tillverkade i år registreras i KWPN som fullvärdiga nästa år.

Bland de äldre hingstarna som skulle mönstras in fick flera respass på grund av veterinära tveksamheter, en del får chans till ombesiktning.

En av de mest hypade hingstarna för säsongen är Jack Sparrow, en 4-årig Johnson-son som matchas av Edward Gal och har vunnit flera hingstklasser. Han kommer inte att gå flerdagarsprovet då ägarna redan har så mycket betäckningar bokade att de anser det bli för arbetsamt för hingsten med provet. Hingsten är spektakulär under ryttare men gjorde ett blekt intryck, trots sin svarta färg, utan sadel och ryttare på.

Uppdatering Jack Sparrow
Eftersom Jack Sparrow inte går flerdagarsprovet innebär det att stoägare som betäckt med hingsten, både i Oldenburg och KWPN, får respektive förbunds motsvarighet till gråa papper.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden