Hoppning
2 april 2022 10:05
Ridsportplus

Landslagsryttare blir av med topphäst: ”Den som betytt mest”

LandslagHon såg fram mot en spännande säsong med "Diva". Men ägarna till stoet ville annorlunda och ekipaget har splittrats. "Det känns jättetråkigt, även om jag är tacksam för de åren jag har fått med henne," säger svenska B-truppens Annika Axelsson.

Landslagsryttare blir av med topphäst: ”Den som betytt mest”
Annika Axelsson och "Diva". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport når hoppryttaren Annika Axelsson har hon landat hemma i Maaseik, Belgien, efter att ha haft en lång period med tävlingar utomlands. Turnén började i Spanien med Mediterranean Equestrian Tour, fortsatte med några veckor i Doha och sedan en tur till Italien.
– Nu blir det tävlingar på lite närmare håll några veckor, säger Annika Axelsson.

Vi växte tillsammans och passade bra ihop. Hon är den hästen som har betytt mest för mig. Annika Axelsson.

Hennes topphäst W Diva Rose MSF, ”Diva”, (BHHS sto f 2008 e Wallenberg-Gelhan´s VDL Emilion, äg Al Asyal Showjumping) har varit med i Spanien och Doha och har gjort flera starter i 1,55-klasser. Men häromdagen lämnade stoet Annika Axelssons stall. Ägarna har valt att ta tillbaka stoet.
– De började prata om det när jag kom hem från Spanien. Sedan hoppade hon fantastiskt i Doha så jag hoppades att de skulle ändra sig, säger Annika Axelsson.

Men så blev det inte. Ägarna har gjort några embryotransfer på ”Diva” under de fyra år som Annika Axelsson har haft henne men nu vill de sätta  14-åriga ”Diva” i avelsboxen permanent inför årets betäckningssäsong.

”Tacksam för åren”

Stoet bor sedan några dagar tillbaka på en avelsanläggning en timmes färd från Annika Axelssons bas i Belgien.
– Det känns jättetråkigt, även om jag är tacksam för de åren jag har fått med henne, säger ryttaren.
– Det är inget fel på henne, hon är sin allra bästa form och tycker fortfarande det är väldigt roligt att tävla. Jag hade hoppats få ha henne ett tag till och att jag hade fått lite längre tid på mig att förbereda mig för detta. Men nu är det som det är…

Det var tillsammans med Diva som Annika Axelssons karriär tog ordentlig fart. Stoet var tio år när hon kom till den svenska hoppryttaren. Då gick hon tvåstjärnigt och tanken från början var att hon skulle tävlas lite till och sedan säljas. Men hon blev kvar.
– Hon är inte den lättaste hästen och det tog lång tid för mig att komma på henne. Hon har mycket blod och kan bli ganska stark, samtidigt som hon är modig och känslig med stor kapacitet och fin inställning.

Nationshoppningar

När ekipaget väl hade funnit varandra fick det chansen på femstjärniga tävlingar, bland annat nationshoppningar
– Vi växte tillsammans och passade bra ihop. Hon är den hästen som har betytt mest för mig, säger Annika Axelsson vars bästa minne tillsammans med stoet är från 2019.
– Då vi hoppade felfritt i Falsterbos femstjärniga Grand Prix. Det var första gången jag red den och på hemmaplan och allt. Det var en fantastisk känsla.

Annika Axelssons förstahäst är Cleo Z (ZANG val f 2012 e Clintissimo Z-Lord Z, uppf Har Smeets, äg A Axelsson och Alia Humaid) som hon red i det svenska andraplacerade laget i Aachens nationshoppning förra året.
– Jag hoppas få göra någon nationshoppning med honom i år också, säger ryttaren.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden