Hoppning
25 januari 19:44
Ridsportplus

Annika Axelsson om platsen i landslaget: ”Betyder jättemycket”

IntervjuHästarna har tagit tjejen från Vinslöv till hela världen – för tillfället till spanska Oliva och årets första upplaga av Mediterranean Equestrian Tour. Annika Axelsson har dessutom för första gången tagit en plats i svenska hopplandslagets B-trupp. "Det är något jag alltid har velat, och min väg dit har varit lite lång och krokig," säger 38-åringen.

Annika Axelsson om platsen i landslaget: ”Betyder jättemycket”
Annika Axelsson är en av många svenskar som är på plats för att tävla i Oliva, Spanien. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är en tävlingsfri, lite mulen, dag på det tre veckor långa meetinget i Oliva.

Han har mycket nerv men är ändå lite lat. Och så tycker han bara om sin egen hovslagare och sin egen veterinär, andra har han inte så mycket till övers för. Annika Axelsson om Cleo Z.

Annika Axelsson är klar med dagens ridning av de sju hästar hon har med sig till Spanien och pustar ut med en flaska vatten vid det lilla fiket intill framridningsbanorna.
– Jag brukar åka hit. Det är så skönt att komma ut med hästarna tidigt på säsongen, de blir mer motiverade efter att varit inomhus och tävlat några månader. Och så är det så bra för man kan ta med sig både de lite grönare hästarna för att ge dem bra rutin och så går det att rida större klasser med de andra, säger hon.

Palmer, olivträd och apelsinträd trängs kring banorna där det är full aktivitet trots den tävlingsfria dagen. Annika Axelsson har varit på plats i två veckor och stannar denna veckan ut. Den här gången är hon stolt lagkamrat med OS-guldmedaljörerna Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson som också tävlar i Oliva under den pågående touren.
– De är ju så duktiga och imponerande. Jag har alltid har sett upp till dem. Och både Malin och Peder är så hjälpsamma, jag har kunnat gå lite banor med dem och så där.

Motiverande framgångar

De senaste årens framgångar för svensk hoppning tycker hon bara är motiverande.
– Jag tror att det sporrar alla lite mer att vi har så många bra ryttare. Och har man gjort bra resultat får man chansen. Att jag skulle få rida i Aachen förra året hade jag inte riktigt kunnat drömma om.

Annika Axelsson har aldrig ridit i något landslag som junior eller ung ryttare.
– Nej, men det är något jag alltid har velat, och min väg dit har varit lite lång och krokig. Och det är först nu som jag har kunnat behålla de lite äldre hästarna.

– Det betyder jättemycket för mig att rida i landslaget. Nu hoppas jag få rida fler femstjärniga laghoppningar.

Annickaa2
Annika Axelsson och Donnatella JL, en av hästarna ryttaren har med sig till Oliva.
Annickaaxelsson2
Annika Axelsson och Cleo Z i Oliva Novas trestjärniga Grand Prix över 1,50-hinder där det blev en 15:e placering.
Annickaaxelsson3
Måndagar i Oliva är vikta åt banträning på valfri höjd för dem som vill. Här väntar Annika Axelsson på sin tur tillsammans med sin elev Alma Greiffenberg. Foto: Annelie Frank

Ridsport har tidigare berättat Annika Axelssons historia med uppväxten i Vinslöv, cancer i unga år, jobb i Danmark och livet i Dubai.

Nu har hon tre hästar som kan gå de största klasserna. Cleo Z (ZANG val f 2012 e Clintissimo Z-Lord Z, uppf Har Smeets, äg A Axelsson och Alia Humaid) har tagit klivet upp som första häst efter succén i Aachen förra året.

”Mycket karaktär”

– Han har väldigt mycket karaktär, på banan är han underbar och han har så mycket kapacitet. I Aachen var det första gången han tävlade i strålkastarljus och det var hans första femstjärniga tävling. Men han är speciell och kan få för sig att han inte vill gå någonstans. Han har mycket nerv men är ändå lite lat. Och så tycker han bara om sin egen hovslagare och sin egen veterinär, andra har han inte så mycket till övers för.

W Diva Rosa MFS, ”Diva”, (BHHS sto f 2008 e Wallenberg-Gelhan´s VDL Emilion, äg Al Asyal Showjumping) var den häst som tog Annika Axelsson upp i klasserna.
– Hon har gjort så mycket för mig och gett mig så mycket rutin, det var henne jag började hoppa femstjärnigt på. Hon är en liten prinsessa och är världens snällaste, hon är modig och skulle göra allt för mig, säger ryttaren om stoet som hon har haft i fyra år, samtidigt som ägarna har gjort några embryotransfers på henne.
– Det är också hennes förtjänst att Cleo har utvecklats som han har gjort genom att han har kunnat följa med på stora tävlingar och gå klasser där.

Den tredje hästen som är redo för större uppgifter är Zandycolle Z (ZANG sto f 2011 e Zandor-Caritano Z, uppf/äg Stuteri Zangersheide).

”Superförsiktig”

– Den har allt, är superförsiktig, har galopp och ridbarhet som krävs och var i stort sett felfri i allt som 6- och 7-åring.

Hon framhåller hur glad hon är över sina hästägare, bland annat en vän från tiden i Dubai som äger flera av hennes tävlingshästar. Och så har hon haft mellan två och fyra hästar från Zangersheide i många år.

Landslagsryttaren, som är baserad i Holland, har regelbundet kontakt med landslagsledningens Henrik Ankarcrona och Ann-Cathrine ”Ankan” Carlsson, den sistnämnda har hon tränat för.

– Jag har inte ridit så mycket i lag och hoppas få utveckla det nu. Och Ankarcrona har sagt till mig att det ibland verkar som att jag går in på banan bara för att delta, att jag borde bli mer tävlingsinriktad. Och det kan nog stämma för jag har jobbat i många försäljningsstall där det hela tiden är viktigt att det ser bra ut. Ska man vinna måste man ju chansa lite och då kan det lättare bli ett nedslag. Men jag har försökt att tänka på det, och utveckla det och utmana mig själv, säger Annika Axelsson.

Olika typer av hästar

Hennes tid i försäljningsstall har också fört mycket gott med sig:
– Jag har alltid ridit många olika typer av hästar och kan anpassa mig efter hästen. Det tror jag är en styrka. Jag tror alltid mycket på mina hästar och ger dem mycket tid. Och så har jag bra nerver. Jag kan absolut bli blir nervös men då reagerar jag genom att bli ännu mer fokuserad.

Fakta

Annika Axelsson

  • Ålder: 38 år.
  • Bor: Echt, Holland.
  • Gör: Driver hoppstall med 24 hästar.
  • Familj: Föräldrar och syster med tre söner.
  • Meriter: Ingick i Sveriges andraplacerade lag i Aachens nationshoppning 2021, har tävlat internationellt i många år.
  • Fritidsintressen: Läser gärna deckare och biografier om idrottare, spela golf och paddel när jag hinner, god mat.
  • Dold talang: Tycker om att måla abstrakta motiv i akrylfärg och har massa egna tavlor på väggarna.
  • Aktuell: Uttagen i svenska hopplandslagets spetstrupp 2022.

Resultat, MET Oliva, tour 1, vecka 2

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden