Hoppning
29 januari 2019 08:28

Landslagsryttare fick frakturer i ryggen vid fall på tävling

OlyckaEn av Sveriges mest framgångsrika ungdomsryttare i hoppning fick frakturer i två ryggkotor i samband med ett fall vid tävlingarna på Strömsholm helgen.

Landslagsryttare fick frakturer i ryggen vid fall på tävling
Mikaela Gustaphson och Cum Laude vid Falsterbotävlingarna sommaren 2017. Foto: Roland Thunholm

Det är 21-åriga Mikaela Gustaphson, Lista gård utanför Västerås, som har skadats. Hon gjorde en missbedömning i en anridning i fredagens 1,35-klass på Strömsholm och detta ledde till ett fall.

Hon fick ont i ryggen i samband med fallet, men tänkte först att det bara handlade om musklerna och red fler klasser både på fredagen och lördagen.
– Men på söndagen åkte jag in till sjukhuset och röntgade och då såg de att jag hade frakturer på två ryggkotor.

Detta innebär att Mikaela Gustaphson nu måste fixera ryggraden genom att bära korsett i ungefär två månaders tid. Hon mår dock förhållandevis bra.
– Jag fick åka hem från sjukhuset samma dag, jag har lite ont i ryggen och äter alvedon, men det går bra tycker jag, säger hon.

Hon är ryttare på heltid med sju hästar i träning. Hon kommer att få hjälp med att hålla i gång dessa under sitt avbrott från ridningen.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra på dagarna nu, jag tror inte riktigt att jag har förstått det här än, säger hon.

Mikaela Gustaphson är en av tre ryttare i svenska spetstruppen för unga ryttare 2019. Hon har bland annat tagit SM-guld och har ridit tre EM i rad – ett som junior och två som young rider. Hon är bland annat kvalad till Göteborg och Scandinavium första helgen i april, men detta är bara en av flera tävlingar som stryks från hennes planering i och med skadan.

Hennes häst Cum Laude, som hon red när olyckan inträffade, ska må bra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden