Fälttävlan
14 augusti 2019 16:22

Landslagsveterinären: ”Det tog lite tid att kyla ner hästarna”

OS i TokyoTesttävlingen Ready Steady Tokyo är nu avklarad, och även om det var en tävling på betydligt lägre nivå än vad OS rids på, så var ryttarna nöjda med vad de såg. Svenska landslagsveterinären i fälttävlan, Lisa Lidbeck, menar att de hade tur med vädret under testtävlingen.

Landslagsveterinären: ”Det tog lite tid att kyla ner hästarna”
Lisa Lidbeck är på plats i Tokyo för att övervaka hur hästarna hanterar värmen och luftfuktigheten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

– Det var varmt och hög luftfuktighet, men inte någon av de varmaste dagarna. Så vi hade tur, berättar landslagsveterinären Lisa Lidbeck i en intervju med Svenska Ridsportförbundet.

Det fanns inga svenska ekipage på plats i Tokyo så här ett år före OS, men däremot en trupp med svenska ledare: fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff, veterinär Lisa Lidbeck, hoppningens elitansvariga Annika Ersgård, dressyrens förbundskapten Bo Jenå och Lars-Göran Yogi Breissner samt Sverige Olympiska Kommittés Carina Skoog.

Viktigt med acklimatisering

– Alla 16 hästarna i startfältet klarade terrängen bra, alla kunde starta i hopprovet. Det tog lite tid att kyla ner hästarna och vi ska komma ihåg att testtävlingens distans inte var så lång. Så vi måste vara mycket noga i att förbereda både hästar och ryttare och ge utrymme för acklimatisering, säger Lisa Lidbeck.

Sverige har kvalat in med lag i hoppning och dressyr, för fälttävlanslaget återstår två chanser – på EM och i Nations Cup-sammanställningen.

Testtävlingen vanns av den regerande olympiske mästaren, tyske Michael Jung, på 7-årige Fischerwild Wave.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden