Sport
24 januari 20:00
Ridsportplus

Landslagsveterinären: ”Hoppningen har gått mot mindre hästar”

Små hästarLandslagsveterinär Rasmus Westgren anser att hoppsporten har gått mot hästar med lägre mankhöjd, medan det i dressyren finns ett fokus på större hästar.

Landslagsveterinären: ”Hoppningen har gått mot mindre hästar”
Veterinären Rasmus Westgren menar att det finns fördelar med små hästar i hoppning. ”Det medför många kilo mindre belastning vid landning.” Foto: Timo Julku

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Under de senaste åren har det inom hoppningen blivit en fördel att ha en något mindre häst. Sporten har gått mot snabbare och mer atletiska hästar, säger Rasmus Westgren, landslagsveterinär i hoppning och dressyr.

Han menar att bara hästen har kapacitet nog är det inte en nackdel att vara liten i hoppsporten.
– Det medför ändå rätt många kilo mindre belastning vid landning, säger han.

Det som är avgörande för en mindre häst är galoppen.
– Det kan vara bristen hos en mindre häst, att den har en mindre galopp. Men har den bara tillräckligt stor galopp är det inga problem.

Rasmus Westgren pekar både på All In och Christian K.
– Christian K har en ofantligt stor galopp även jämfört med större hästar, och det är bevis på att mindre hästar kan ha tillräckligt stora gångarter för att fungera bra i sporten. All In är otroligt atletisk och har energi, plus att han kan reglera sin kropp.

Olika stora hovar ökar skaderisken

Rasmus Westgren menar att det finns många faktorer som spelar in mer än vad mankhöjden gör.
– Det är viktigt att de är korrekt benade och har bra hovar. Man ser att hästar som har olika hovar på höger och vänster har en högre skaderisk i de områdena. Raka hasor innebär ökad risk. Att de är exteriört korrekta är i mångt och mycket viktigare än storleken.

När det gäller dressyr ser Rasmus Westgren att hästarna blir större och större.
– Uppfödarna är rädda för att få en liten häst och är då mer benägna att ta en storlek större för att inte riskera att få en häst som är för liten i gemene mans åsikt.
– Sedan vi började avla på sporthästar har de blivit större, framför allt när det gäller dressyrhästar. I dressyren ser man att en stor häst kan ge lite mer utstrålning och ta lite mer plats.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden