Boktips
2 mars 2020 16:08

Långritten som inspirerat kvinnor sedan 1920-talet

HästhistoriaÅr 1926 rider Linde Klinckowström ensam från Sverige ut i Europa på sin häst Castor, de når Paris som första destination. Något år senare rider Linde till Rom. Och sedan blir det Belgien, Ungern, Tjeckoslovakien och Polen. Sex långritter i efterkrigstidens Europa, sammanlagt 13 000 kilometer. På torsdag den 12 mars berättas Lindes fascinerande livshistoria på Stockholm Toy Museum.

Långritten som inspirerat kvinnor sedan 1920-talet
Linde Klinckowström-von Rosen förkroppsligade den nya tidens kvinnoideal på 1920-talet då hon red omkring på egen hand i Europa. Foto: iStock/Pressbild Stockholm Toy Museum

24 åriga Linde Klinckowström och hennes häst Castor (klassad som halvblod men han var en udda blandning av hannoveranare och en korsning mellan norsk fjordhäst och fullblod) red sin första långritt mellan Ekerö och Paris med start på hösten 1926.

I Paris möttes ryttarinnan av sin syster Thora Dardel, gift med konstnären Nils Dardel. Thora var den tidens modebloggare och kom klädd i en elegant kappa och moderiktig hatt. Linde däremot red barbacka in i Paris, Castor hade fått sadelskav och dessutom ösregnade det.

Fakta

Berömda Hästar

I utställningen Berömda Hästar möter besökaren en uppsjö av hästar från seriernas och leksakernas värld. Förutom gunghästar, käpphästar och My Little Pony, berättas på torsdag den 12 mars även historien om Linde Klinckowström von Rosen, som under 1920-talet red ensam på sin häst Castor från Stockholm till Paris och Rom.

Föredraget startar klockan 17.30 och kräver biljett vilken bokas på info@toymuseum.se

Ritterna dokumenterades noggrant

Efter Paris tog sig Linde Klinckowström och Castor till Berlin, München, Florens, Rom och de var bland annat på plats vid prins Leopold och prinsessan Astrids vigsel i Bryssel i november 1926. Ekipaget var på resande hov i sex års tid. Den första boken om deras gemensamma resa kom ut redan 1929, ”På långritt med Castor” och 1962 kom Lindes memoarer ”Ritt genom livet”.

2013 gav Linde Klinckowströms barnbarn Susanne Giraud Langenskiöld tillsammans med författaren Jan Mårtenson via Bonnier Fakta ut den numera slutsålda boken ”Oss håller inga bojor, oss binder inga band!”, som bygger på Lindes dagboksanteckningar från resorna.

Barnbarn håller föredrag

Torsdagen den 12 mars håller Susanne Giraud Langenskiöld ett föredrag om sin mormor och hennes våghalsiga äventyr till häst. Föredraget hålls i bergrummet på Stockholm Toy Museum på Skeppsholmen i Stockholm, där utställningen Berömda Hästar pågår fram till den 15 mars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden