Hästliv
10 augusti 2024 10:01
Ridsportplus

Långsam väg tillbaka efter hjärnskakning

RyttarhälsaVarje vecka skadar tolv ryttare huvudet. En av dem var Anna Åsengård, som satt upp direkt efter vurpan – har hon fått höra. Själv minns hon inget.
– Mitt råd till den som ramlar av och slår i huvudet är – sitt inte upp igen.

Långsam väg tillbaka efter hjärnskakning
Huvudvärk och illamående är vanliga symtom. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En färsk undersökning från Folksam visar mörka siffror för ridsporten. Under åren 2017–2021 registrerade försäkringsbolaget 7 000 ridskador. Majoriteten, 81 procent, berodde på fall från sadeln. En femtedel av samtliga skadade fick hjärnskakning. För Anna Åsengård gick det ännu värre. 

    – Själv kommer jag inte ihåg någonting. Jag red en 3-åring ensam i ridhuset och han trilskades en hel del, stod på bakbenen och så. Jag minns att jag tänkte ”snart går vi runt”.

    Vad som sedan hände har hon fått återberättat för sig, av en kvinna som kom in i ridhuset. 

    Anna Åsengård
    Anna Åsengård mindes inget av olyckan.

    – Jag satt i sanden och hästen sprang lös. Hon frågade hur det var med mig och jag hade svarat att det var bra och satt upp igen. Sadel och häst var sandiga, och jag hade också sand på mig. Så troligtvis hade vi gått runt.

    Extrem trötthet

    Efter någon timma började minnesbilderna komma tillbaka, och hon förstod att något var fel. Hon mindes inte vad det var för dag och kände sig nästan drogpåverkad. En vän fick henne att åka till akuten, där de konstaterade en blödning på hjärnhinnan. 

    – Jag blev kvar i tre dagar, och efteråt var jag helt otroligt trött. Jag var hemma någon vecka innan jag började jobba igen – man är ju inställd på att ”jobba ska man”, säger Anna Åsengård som i dag är helt återställd. 

    Hennes råd till alla som ramlar av är: sitt inte upp.

    – Kroppen är så funtad att du kanske inte känner något där och då. Den överlevnadsinstinkten är farlig.

    80 000 hjärnskakningar sker i Sverige varje år. En fjärdedel sker inom idrotten.

    Farligt att sitta upp direkt

    Inom idrottsvärlden är hjärnskakningar vanligast i kontaktsporter som amerikansk fotboll, ishockey och boxning. Och ridning. En hjärnskakning påverkar balans och reaktionsförmåga, vilket gör ryttare extra utsatta. Om du sitter upp direkt efter ett fall känner hästen att du inte är i balans och det kan uppstå en farlig situation.

    Ridsport . Hjarnskakningar Ny Illustration 26.02
    Nej – det rätta är inte att sitta upp så fort som möjligt. Illustration: Veronica Ballart Lilja

    Margaretha Rödén, specialist i ortopedisk kirurgi samt förbundsläkare på Ridsportförbundet, säger att det är lika mycket för hästens skull som du inte ska sitta upp igen.

    Fakta

    Vanliga tecken på hjärnskakning

    • Förvirrad
    • Huvudvärk 
    • Illamående 
    • Yrsel 
    • Problem med balans och syn 
    • Minneslucka 
    • ”Ser stjärnor” 
    • Medvetslöshet 
    • Ont i nacken 
    • Domningar i armar och ben
    • Även personligheten kan förändras; en lugn person kan bli aggressiv och tvärtom.
    Expandera

    – Hästen vill inte ha en ryttare i obalans. Även om du känner dig okej ska du avstå, för det är inte alltid symtomen kommer direkt. Och skulle du ramla av igen inom kort tid ökar risken betydligt för kvarvarande besvär.

    Koll på symtomen viktigt

    De vanligaste symtomen på hjärnskakning är illamående, huvudvärk, känslighet för ljus och ljud, yrsel och problem med balansen. Vad som händer är precis som namnet lyder: hjärnan skakas om och det blir mikroskador på hjärncellerna. Tidigare var rekommendationen att man skulle ligga stilla i ett mörkt rum, men nya rön visar att det är bättre att vara mer aktiv efter en första vilofas på cirka 24 timmar. 

    – Du kan vara uppe och röra dig, men låt bli teve- och dataskärmar. Du kan gå ut och promenera, men inte springa, och göra lättare sysslor i stallet. Du ska successivt öka ansträngningen för att få upp pulsen och känna efter om symtomen blir sämre. Det är viktigt att följa hjärntrappan (se faktaruta) under minst sju dygn och låta varje steg ta 24 timmar. Innan du börjar rida måste du vara symtomfri, säger Margaretha Rödén och nämner cykling som ett bra sätt att trappa upp ansträngningen.

    Stort mörkertal

    – Vad gäller långvariga besvär tror jag att det finns ett stort mörkertal. Om du sitter upp för tidigt ökar risken för framtida besvär femfalt om du skulle ramla av igen kort efter hjärnskakningen.

    Margaretha Rödén tillägger att du inte behöver vara rädd för att hästen ska tappa kondition eller det den har lärt sig om den får vila ett par veckor.

    – Det kan ni lugnt hämta igen. Tänk att vilan är för både din och hästens skull.

    Fakta

    Hjärntrappan i sex steg

    Om du ramlar av och slår i huvudet ska du ta det lugnt efteråt, för att undvika framtida men. Ridsportförbundet har tagit fram en plan för vägen tillbaka, kallad Hjärntrappan. Det ska gå minst 24 timmar mellan varje steg; får du symtom, avbryt och återgå till total hjärnvila.

    1 Hjärnvila
    Varken teve-tittande eller datorjobb.

    2 Lätt träning
    Promenad, cykling eller lätt joggning.

    3 Sitta till häst
    Skritt, rid lätt i trav eller ut i skogen.

    4 Börja rida mer
    Trappa upp successivt.

    5 Träna fullt
    Börja träna fullt i din gren.

    6 Tävla
    Inga symtom? Full aktivitet är då okej.

    Expandera

    Att vägen tillbaka kan vara lång, får vi berättat av en tjej i övre tonåren som ramlade av en häst på ridskolan den 20 februari 2022. Först nu känner hon sig hyfsat återställd. Men hon har fortfarande inte suttit i sadeln.

    – Jag kunde ställa mig upp efteråt och var lite yr, så vi trodde att det skulle gå över. Men det blev bara värre. Jag började också få ont i huvudet och nacken.

    Utmaning att orka

    Hon gick tillbaka till skolan den 14 mars, men klarade bara korta stunder. Det kändes mörkt – tills hennes mamma hittade hjärnskakningsexperten Justus Bejnö, som driver den idrottmedicinska rehabiliteringen Return to Play. Där fick hon ett program med gradvis ökad aktivitet för att få i gång blodcirkulationen och utmana exponeringen mot symtom.

    – Sommaren gick bra, men sedan på gymnasiet blev det svårt med koncentrationen. Men skolan har varit väldigt förstående. Nu går jag i tvåan och läser full tid. Jag har lärt känna min huvudvärk och vet hur jag ska hantera den. Fast jag har inte ridit ännu, det kan ju bli värre om jag ramlar av igen. Men kanske att jag provar till våren.

    Se till att vara uppvärmd före ridpasset så att du är mer påkopplad och alert.

    Justus Bejnö

    Uppvärmning viktig

    Justus Bejnö har jobbat med hjärnskakning och rehab i 15 år. Han studerade idrottsmedicin i USA och såg komplexiteten; hur svårt det var att navigera sig fram efter ett huvudtrauma. Nu engagerar han sig även i Brainsafe, där han arbetar för att höja kunskapsnivån hos såväl tränare som aktiva. Organisationen samarbetar med Ridsportförbundet (se faktaruta).

    Fakta

    Return to Play

    Bild Justus
    Justus Bejnö.

    Return to Play är en klinik med fokus på hjärnskakningar, grundad av Justus Bejnö med erfarenhet från idrottsmedicin på elitnivå i USA. 

    Den digitala plattformen är tänkt som en brygga mellan den senaste forskningen och rehabiliteringsriktlinjer för att säkerställa en trygg comeback.

    Expandera

    – Inom ridsporten är det svårt att förebygga risken för hjärnskakningar, men vad du kan göra är att se till att vara uppvärmd före ridpasset så att du är mer påkopplad och alert. Ju tröttare du är, desto större risk för skador, säger han.

    Return to Play följer Brainsafes rehabiliteringsmodell som går ut på att stegvis öka den fysiska aktiviteten och pusha sig själv efter en hjärnskakning, samt att våga utmana de symtom man upplever. Vad gäller prognosen är han positiv.

    – Det går alltid att få hjälp för sina besvär, men det krävs mycket arbete. De långvariga symptom som kan hänga kvar är hjärntrötthet och en begränsad förmåga att fokusera, om du till exempel är i ett köpcentrum med mycket folk och intryck. Men så länge du har bestämt dig finns vägar framåt. 

    Fakta

    Forskningsprojekt om följder av hjärnskakning

    Under två år pågår ett forskningsprojekt för att se om det går att påvisa vilka hjärnskakningar som ger kortvariga respektive långvariga symtom, samt om man med enkla blodprover kan följa återhämtningen. I projektet ingår Ridsportförbundet, Folksam, Sahlgrenska akademin och appen Brainsafe. 

    – Tidigare studier har handlat om ishockey och boxning, med uteslutande män. Nu gör vi det i en idrott där män och kvinnor tävlar på lika villkor, säger förbundsläkaren Margaretha Rödén.

    Polarcap_doll
    Polarcap används främst inom ishockey.

    Kan kylhätta korta rehabtiden?

    Polarcap är en slags kylmössa som används vid hjärnskakning för att direkt kyla ner huvudet. Tanken är att det ska korta rehabiliteringen. Hättan används främst inom ishockeyn, där det alltid finns en lagläkare på plats som kan sätta på huvan. Huruvida den verkligen fungerar är ännu inte säkerställt. SvRF:s förbundsläkare Margaretha Rödén säger att det pågår studier – skulle det visa sig att hättan avsevärt kortar rehabtiden ”måste vi överväga hur vi ska implementera den inom ridsporten”.

    Expandera

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym