Hästägartips
20 januari 09:37
Ridsportplus

Långvarigt ägarförhållande ger modigare häst

TrygghetHar det någon betydelse för en häst om den haft flera ägare eller en och samma ägare under längre tid? Det har finska och franska forskare undersökt genom att utsätta en grupp hästar för nya situationer.

Långvarigt ägarförhållande ger modigare häst
Vad påverkar tryggheten för en häst? Samma människa är en faktor, visar en ny studie du kan läsa mer om här. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Studien var indelad i två försök: först skulle hästarna ledas över en presenning och en mjuk filt. Därefter togs en fluffig leksak fram som hästarna fick undersöka i en minut och som de sedan berördes med.

Allt gjordes både med hästens ägare och med en för hästen okänd person. Det var 76 privatägda hästar som användes i försöket och deras beteende analyserades av forskare från Finland och Frankrike.

Fler personer ökar stressen

Resultatet visar att de hästar som hade haft samma ägare i mellan sex och åtta år, var minst tveksamma till att vara med om nya upplevelser. Däremot var de hästar som hade haft flera ägare eller bara varit hos sin nuvarande ägare en kort tid, mer motvilliga i dessa nya situationer.

De hästar som bara haft en ägare var lugnast när de skulle gå på nya underlag och gick lätt med på att bli smekta av leksaken, medan de som ofta rids av olika personer var mer stressade.

Presenningsvägrare

-Vi noterade också att hästar som var 17 år eller äldre oftare vägrade att gå på presenningen eller filten, när de leddes av en okänd person, säger forskningsledaren Océane Liehrmann, från universitetet i Turku, Finland.

-Vi tror att det kan bero på att äldre hästar ofta har sämre syn och därför kan känna sig mer ängsliga och osäkra i nya situationer än en yngre häst. Så för dem innebär en välkänd person en trygg bas. 

Källa: Multiple handlers, several owner changes and short relationship lengths affect horses’ responses to novel object tests. Océane Liehrmann et al, Applied Animal Behaviour Science, 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden