Sverige
10 januari 2019 08:56

Länsstyrelsen polisanmäler hästägare för djurplågeri

PolisanmältEn häst omhändertogs, en annan hade redan avlivats. Länsstyrelsen i Skåne har polisanmält hästägaren i Trelleborg för djurplågeri.

Länsstyrelsen polisanmäler hästägare för djurplågeri
En häst omhändertogs efter länsstyrelsens sista kontroll. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Vigonira/Istock

En hästägare i Trelleborg polisanmäls av länsstyrelsen för djurplågeri, berättar Trelleborgs Allehanda. En av ägarens hästar har avlivats av veterinär då den inte kunde resa sig och var i dåligt allmäntillstånd. Enligt tidningen skrev veterinären i ett utlåtande att det var ”ett under att den fortfarande levde”. Den häst som fortfarande levde var mycket mager och omhändertogs efter länsstyrelsens besök.

Det slutliga besöket var den tredje kontrollen hos hästägaren. Den första ägde rum två år tidigare, 2016, och redan då var hästarna under normalt hull. När länsstyrelsen åter kontrollerade gården 2018 var hästarnas skick sämre, bland annat var tänderna dåliga och de var ännu magrare, och ägaren förelades att veterinärundersöka hästarna. Vid den sista kontrollen hade en häst alltså redan avlivats och den andra omhändertogs.

Hästägaren har handlat ”grovt oaktsamt och utsatt hästarna för onödigt lidande” skriver länsstyrelsen enligt Trelleborgs Allehanda och polisanmäler hästägaren.

Ytterligare fall

Även i Dalarna har en hästägare polisanmälts av länsstyrelsen för brott mot djurskyddslagstiftningen, berättar Södra Dalarnes Tidning i dag. En hästägare som har kontrollerats ett par gånger efter anmälningar har inte följt länsstyrelsens föreläggande om exempelvis en ströad liggyta. Hästarna har även varit under normalt hull och ägaren polisanmäls nu av länsstyrelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden