Dressyr
7 mars 11:32
Ridsportplus

Lär känna Charlotte Dujardins älskade kraftpaket

På voltenEn arbetsmaskin som alltid ger allt och vill göra sitt bästa - så beskrivs Charlotte Dujardins nya topphäst Impothep. Ovanpå det är han känd för sin extrema rörlighet och att han bockade av de flesta i sina unga år.

Lär känna Charlotte Dujardins älskade kraftpaket
Imhotep vid VM i Herning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Imhotep köptes som 3-åring från Holland på video. Tävlades först av unghästryttaren Robert Baker innan dåvarande beridaren Sadie Smith tog upp honom i medelsvår. När han var sju år tog Charlotte Dujardin över. Det klickade direkt. Imhotep får henne att le från öra till öra varje dag, har hon sagt.

Imhotep, som kallas ”Pete”, gick sitt livs första kür under VM i Herning 2022, i strålkastarljus och inför fulla läktare. Ingen visste hur han skulle reagera, allra minst Charlotte Dujardin. Efteråt sa hon att han tyckt att det varit rätt skrämmande. Hon hade fått ge honom all sin support. Han hade lyssnat och litat på henne.

Är en avkastare

Imhotep är extremt rörlig och var som ung svår att sitta kvar på. Bockade med hela sin kropp och fick av de flesta. Carl Hester ville inte ens pröva. Men Charlotte Dujardin har aldrig ramlat av.
– De bestämde sig för att gifta sig i stället för att skilja sig, hennes ridning passar honom perfekt, har Hester sagt.

Svårast än så länge är att få ”Pete” att dra ner på tempot. Som att köra en bil i full fart och sladda genom svängarna utan full kontroll, enligt Charlotte Dujardin, som bara försöker hålla allt snyggt och prydligt medan Pete vill gå all in med sin kraft. ”Hotter than hell” är Carl Hesters beskrivning.

En av de bästa

Hästen är en arbetsmaskin som alltid ger allt och vill göra sitt bästa, som har en outtömlig energi, aldrig kastar in handduken, som njuter av livet och sin egen kraft. Både Charlotte Dujardin och Carl Hester bara älskar denna häst som utvecklas för var dag. En av de bästa vi haft, menar Hester. 

Hemma på gården i Gloustershire går ute dygnet runt, då han blir lugnare av det. VM var därför en utmaning både för honom och teamet. Inte minst för groomen Alan Davies, som gick runt och betade Pete i timtal på området för att skillnaden mot hemma inte skulle bli för stor.

Imhotep hade endast gjort tre GP innan VM, med första start i mars då han bara ridits igenom hela GP-programmet två gånger. Svårast i träningen har varit byten i varje, eftersom varje språng är gigantiskt. Det känns som man är uppe i luften hela tiden, som om han går på fjädrar, har Charlotte beskrivit känslan.

Släkt med Valegro

Fadershingsten Everdale, som tog brittiskt lagbrons i Tokyo-OS, är halvbror till nya världsmästarhästen Glamourdale, båda ridna av brittiska Charlotte Fry. Morfar till Everdale är Negro, pappa till megastjärnan Valegro. På Imhoteps möderne finns storheter som Krack C och Jazz.

Fakta

Imhotep – går under smeknamnet Pete

Dujardin-c-hern22sl1139-005-407
Imhotep Foto: Hippofoto/Stefan Lafrentz
 • Född: 2013.
 • Stam: e Everdale-Vivaldi.
 • Stambok: KWPN.
 • Uppfödare: T Huizing.
 • Ägare: Carl Hester och Coral Ingham.
 • Ryttare: Charlotte Dujardin.
 • Namn: Efter egyptiskt universalgeni som uppfann pyramiden 2 000 f Kr.
 • Smeknamn: Pete.
 • Resultat i VM 2022: Ingick i det brittiska silverlaget. Individuellt 4:a i GP (77,4 %),
  6:a i GPS (77,532 %), 10:a i kür (83,132 %).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden