Sverige
22 januari 2022 11:18
Ridsportplus

Lärare fick böter för spöslag – överklagan avslås

BeslutEfter att hästen vägrat och ekipaget blivit uteslutet straffade ryttaren hästen med spöet i lastbilen efter att den lastats. Ryttaren, som även är lärare på en av riksanläggningarna, dömdes till böter av disciplinnämnden men överklagade beslutet till RIN. Nu har RIN fällt det slutliga avgörandet.

Lärare fick böter för spöslag – överklagan avslås
Ryttaren tillika läraren ska ha varit på dåligt humör efter uteslutningen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var vid tävlingar i september som en ryttare använde spöet på en häst som blivit utesluten efter två vägringar. Ryttaren är även lärare på en av riksanläggningarna och enligt anmälan som gjordes till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd fortsatte bruket av spöet mot hästen inne i lastbilen efter att hästen lastats.

Ryttaren gav enligt uppgift hästen flera spöslag samt ”högg och/eller motade hästen” med spöet, vilket bekräftas av ett vittne och ryttaren själv. Läraren har dock uppgett att spöet inte använts för ”annat än för att fösa eller mota hästen”. Detta på grund av att den enligt ryttaren uppvisat hingstbeteende efter att ha blivit kastrerad året innan.

Läraren var arbetsbefriad under tiden som disciplinnämnden utredde ärendet, och i december dömdes ryttaren till 5 000 kronor i böter för otillåten hantering av häst. Läraren överklagade då disciplinnämndens beslut till Riksidrottsnämnden, RIN, som nu fattat beslut i ärendet.

RIN finner inget stöd för att göra en annan bedömning än den som DIN har gjort och fastslår därmed DIN:s beslut. RIN:s beslut får inte överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden