Krönika
17 oktober 2020 12:15

Gästkrönikören: ”Låt barnen klara sig själva”

GästkrönikaDet är annorlunda för barn i dag att växa upp, jämfört med när Ridsports gästkrönikör Magdalena Hermelin var barn. Samtidigt är det viktigt att inte skämma bort barnen i vardagsarbetet eller på tävling. Magdalena uppmanar till att låta barnen få klara sig mera själva.

Gästkrönikören: ”Låt barnen klara sig själva”
Magdalena Hermelin driver Stall Lagerfelt i Skåne. Foto: Privat

När jag gick i femte klass cyklade jag tidigt på morgonen till ridskolan. Jag ville var först i stallet så att jag hann göra i ordning min favoritponny som var skimmel. Det var KM i hoppning och jag hade med mig varmvatten i termosar eftersom det inte fanns varmvatten i stallet, och vanliga gummisnoddar från kökslådan.

I dag är jag mamma till tre döttrar varav två tävlar i hoppning. Det är helt underbart att få dela mitt stora intresse med mina barn. Jag sa tidigt till min man när barnen var små att ”vi måste ta igenom barnen som små, hur ska det annars gå”, precis som man gör med unghästar. Min man som inte kan något om hästar höll undrandes med.

Det är annorlunda för barn i dag att växa upp, nu när svensk ridsport är så framgångsrik och vi blir bortskämda med fantastiska resultat av så många duktiga både unga och äldre ryttare från Sverige. När jag växte upp var den inga unga tjejer som vann världscupkval ena helgen och sedan tävlade med unghästar nästa helg.

När jag växte upp var den inga unga tjejer som vann världscupkval ena helgen och sedan tävlade med unghästar nästa helg.

Dessa ryttare är fantastiska förebilder för våra barn. Det är så det ska vara, ta hästarna hela vägen, eller så långt man har den egna förmågan, det är viktigt för barnen att förstå. Det är få förunnat att kunna köpa färdiga hästar.

Den bästa gåvan vi kan ge är att lära upp barnen att rida så pass bra att de blir nästa generation att utbilda och ta fram hästar. Det är viktigt att vi inte tillåter dem att betsla upp sina hästar i vardagsarbetet och skämmer bort dem med hjälptyglar och skarpa bett. Låt det ta lite tid, ge dem många timmar i sadeln i stället.

Om hästen stannar, skyll inte på att den måste kollas upp alla gånger. Låt i stället barnet förstå att det red an för dåligt, kass distans helt enkelt.

Om de inte är trevliga och uppför sig på tävling, gå bara där ifrån och sätt dig med en kopp kaffe på läktaren och låt dem klara sig själva.

Gå upp i tid så att barnen får en chans att fläta och göra i ordning i lugn och ro. Vill inte barnen gå upp, gå inte upp själv heller, då har de ju valt att inte tävla. Om de inte är trevliga och uppför sig på tävling, gå bara där ifrån och sätt dig med en kopp kaffe på läktaren och låt dem klara sig själva.

Sedan kanske inte alla har modet eller talangen att hoppa de största klasserna. Uppmuntra dem då att ha kul och trevligt på sin nivå ihop med sin häst.

Nu tillbaka till det viktiga klubbmästerskapet på ridskolan. Jag vann och jag hann få min ponny fint knoppad och han var vit som snö.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra

Jag hyllar Ebba Berglöf som ordnar så fina och proffsiga tävlingar på Henriksdal så många gånger per år, helt fantastiskt!

Tummenned
Diss

Hästbrist

Det är så stor brist på amatörhästar just nu. Enkla och välridna hästar fattas.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden