Krönika
12 september 2021 18:03

Ledare: Nu behövs ett omtag

LedareÄr det alls rimligt att det är förbundet självt som ska utreda de tips eller anmälningar som görs i frågorna? Ridsports webbchef Lina Nydahl funderar på hur Svenska Ridsportförbundet ska hantera sin viktigaste förtroendefråga - den som rör sexuellt utnyttjande av unga i sporten.

Ledare: Nu behövs ett omtag
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

De svenska hoppframgångarna på OS står i fokus i det senaste numret av Ridsport. Och jag kan lova dig att det är både glädjande och högst inspirerande läsning. Vikten av rak kommunikation, struktur och ett tydligt fokus hos
såväl de inblandade ryttarna som från förbundshåll framträder tydligt som de absolut viktigaste ingredienserna i den välsmakande framgångssoppan.

Parallellt som vi skrivit om de sportsliga framgångarna, har vi på vår sajt rapporterat om fallet med dressyrdomaren och överdomaren som Svenska Ridsportförbundet valde att stänga av i 18 månader, ett beslut som initialt inte gick att överklaga. Dressyrdomaren stängdes av på grund av ett Flashbackinlägg där hon indirekt pekade ut flera ridsportprofiler som uppgavs ha haft ett olämpligt sexuellt beteende gentemot unga flickor och kvinnor.

Ridsportförbundet valde att stänga av i 18 månader, ett beslut som initialt inte gick att överklaga.

Avstängningen har resulterat i stora protester och kritiken mot hur ärendet har hanterats från förbundets håll är massiv. När denna ledare skrivs har dressyrdomaren precis fått besked att förbundet ändrat sig, beslutet får överklagas och domaren backas nu av en rad jurister i ärendet, inte minst från organisationen Safesport Sweden.

Det sista ordet är långt ifrån sagt i ärendet, men vad som blivit glasklart i debatten som följt är förbundets oförmåga att ta ett ordentligt helhetsgrepp kring hanteringen av frågorna som rör sexuellt utnyttjande av unga i sporten.

Är det alls rimligt att det är förbundet självt som ska utreda de tips eller anmälningar som görs i frågorna? I flera fall handlar rykten om välkända profiler, vilket gör jävsituationer i utredningsarbetet som görs internt både snåriga och svåra att överblicka, inte minst för de som upplever sig vara utsatta.

Uppenbarligen finns förmågan att skapa vinnande strukturer när det handlar om det sportsliga.

Det här är förbundets just nu viktigaste förtroendefråga att hantera. Uppenbarligen finns förmågan att skapa vinnande strukturer när det handlar om det sportsliga. Fyra år efter #metoo och #visparkarbakut saknas dock fortfarande motsvarande tydlighet i en fråga som på ett eller annat sätt berör
en klar majoritet av förbundets medlemmar.

Det är allvarligt.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag vill lyfta min höleverantör Bosse för att han ställer upp med leveranser i ur och skur.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden