Krönika
13 augusti 2021 12:41

Krönikören: ”Vi visar verkligheten”

LedareAtt publicera en bild med ymnigt blodflöde är ingenting Ridsport gör med en axelryckning, och meddelandena rasslade in till redaktionen efter bilden på den näsblödande Kilkenny i OS-finalen. "Vill du verkligen bara se och läsa en förskönad bild av det vi alla brinner för", undrar Ridsports webbchef Lina Nydahl.

Krönikören: ”Vi visar verkligheten”
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Hur tänker ni? Ta ner bilden! Ni förstör för sporten! Meddelandena rasslade in till webbredaktionen bara minuter efter att vi publicerat vår medarbetare Kim C Lundins bild på irländaren Cian O’Connors häst Kilkenny, kraftigt näsblödande i den individuella OS-finalen i Tokyo.

Att publicera en bild med ymnigt blodflöde är ingenting vi gör med en axelryckning. Tvärtom var publiceringen väl förankrad i redaktionsledningen – trots att det gick snabbt från det att bilden levererades tills den låg på sajten. För snabba beslutsvägar krävs en tydligt förankrad strategi kring pressetik, och det har Ridsport.

För snabba beslutsvägar krävs en tydligt förankrad strategi kring pressetik, och det har Ridsport.

Ridsports uppdrag är inte att försköna sporten, eller att framställa den på ett sätt som gör att den inte väcker någon anstöt eller upprördhet. Vi ska skildra verkligheten, belysa missförhållanden, berätta om skeenden och vara en oberoende nyhetsförmedlare.

Blodsregeln är ett av de senaste årens mest diskuterade ämnen och även om vi initialt inte visste exakt vad blödningen berodde på, visste vi med all säkerhet att den skulle komma att diskuteras. Den hade ett stort nyhetsvärde för vår läsekrets och för att kunna diskutera måste de som missade det på tv få se hur det såg ut.

Det händer att vi får skäll när vi publicerar bilder som inte visar en perfekt verklighet; en gapande mun, en kort form, någon som rider utan hjälm. Samma sak här, vi anses skada sporten, vi borde bara visa goda föredömen och så vidare – men det är inte journalistik. Journalistik är att visa verkligheten. Ibland är den lika vacker som livet självt, men ibland är den också ful eller bara olämplig. Oavsett är vår uppgift inte att censurera den.

Journalistik är att visa verkligheten.

Och helt ärligt, vill du verkligen bara se och läsa en förskönad bild av det vi alla brinner för? Hur ska vi då kunna utvecklas och bli bättre?

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Lyfter ”Ponnymamman”, Ulrika Fåhreaus, som också använder sin röst, penna och plattform för att belysa de sexuella övergrepp som tyvärr pågår inom ridsporten.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden