Krönika
5 augusti 2021 08:44

Lena Sellman: ”De har fattat grejen”

KommentarAtt en tongivande sportjournalist har fattat grejen med ridsport är ungefär som människans första steg på månen, ett litet steg för människan men ett stort steg för ridsporten. Det skriver Ridsports redaktionschef Lena Sellman som jublar högt över sportjournalisterna reaktion på gårdagens rafflande individuella hoppfinal i OS.

Lena Sellman: ”De har fattat grejen”
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Vi kommer alla ihåg dem, de spydiga sportkrönikorna i både små och stora dagstidningar.

”Riktiga” sportjournalister som gjort klart att ridsport, det är minsann ingen riktigt sport, och hur fan kan folkets fina Jerringpris gå – TVÅ gånger! – till ryttare?!? Det är ju hästen som gör jobbet, hästfolket är en sekt och allt det där.

Vi har hört oss så less på sådana imbecilla kommentarer att det är extra förlösande när Aftonbladets Patrik Brenning publicerar en krönika där han sällar sig till hästsekten. Eller rättare sagt, och ännu bättre sagt, han hävdar att hästsekten är död, ridsporten är numera VÅR sport, och med det menat hela svenska folkets sport. Eller kanske bara de ”riktiga” sportjournalisternas sport. Oklart. Men ändå.

Faktum är att han sträcker sig så långt som till att påstå att hoppning är OS häftigaste idrott. Det, gott folk, är stort. STORT.

Jag är ganska säker på att han kommer att stöta på mothugg, men skit samma. Att en tongivande sportjournalist har fattat grejen med ridsport är ungefär som människans första steg på månen, ett litet steg för människan men ett stort steg för ridsporten.

Hoppningen har i alla fall släppts in i sportens finrum. Men det krävdes två OS-silver på raken. Och alla tre svenskar med till omhoppningen i den individuella finalen.

Vem hade vågat hoppas på det? Vem hade vågat tro?

När det ”bara” blev en medalj när alla finalekipage ridit var besvikelsen stor, och jag vet, det var förmätet av mig. Men ju mer det sjunker in, när Lotta Björe på tv säger att det nog inte kommer att hända någon fler gång under hennes livstid att alla svenskar är i final och när Lisen Bratt Fredricson intervjuas och konstaterar att Peders insats, med silver två OS efter varandra på samma häst, är historiskt och gör honom till en legend, då! Då är allt förlåtet och stoltheten sväller i bröstet. Fy f-n vad de är bra, Peder, Malin och Henrik!

Och herregud så nära det var för Henrik. Han hade så förtjänat en medalj han också. De hade faktiskt kunna plocka en medalj alla tre – och än är det inte försent! Gissa om vi ser fram emot lagfinalen, och då tror jag att vi har hela sport-Sverige med oss.

När ryttarna gräver guld i Tokyo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden