Dressyr
5 januari 2021 15:09
Ridsportplus

Lina Dolk har köpt sin drömhäst: ”Har en väldigt bra magkänsla”

SatsningSvarte KWPN-valacken Just on Time har nyligen landat i Lina Dolks stall, efter att ha ridits av Jeanna Högberg under unghäståren. Nu hoppas Lina Dolk att Jazz-sonen ska bli hennes seniorhäst i de högsta klasserna.

Lina Dolk har köpt sin drömhäst: ”Har en väldigt bra magkänsla”
Lina Dolk med sin nya stjärna Just on Time, som hon har köpt av Jeanna Högberg och Cadiac Dressage Stable. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lina Dolk har letat efter en framtidshäst för sin seniorsatsning och under hösten fick hon upp ögonen för Just on Time (val -14, e Jazz-Negro, uppf A.J.M. Bergmans-Wagemans). Den uttrycksfulle valacken ägdes av Cadiac Dressage Stable AB och Jeanna Högberg, som ridit hästen de senaste åren.

– Det är en satsning jag har velat göra, det var även därför som jag sålde De-Lazet-Ö i höstas – att hitta något med riktigt bra kvalitet, som platsar i en seniorsatsning. Sedan har det varit lite oklart om jag skulle hitta en unghäst eller någon lite äldre, men det här blev väldigt bra. Han är sju år i år och är bra med i utvecklingen. Det känns som om man kan börja rida ordentligt med en gång. Det ska bli superkul, konstaterar Lina Dolk, dagen efter att hon hämtat hem Just on Time från Danmark.

”Det man vill ha på sista medellinjen”

Den svarte valacken, som kallas för Justin, är av internationell typ med elektriska gångarter.
– Han har energi för tio hästar, som Jeanna sa. Han är otroligt snäll, men med extremt mycket energi. Jag tänker att det är det man vill ha på sista medellinjen, en häst som fortfarande har spring i benen.

Justin känns ganska olik dina andra hästar, som Biggles och Languedoc?
– Det är han absolut, men det här är nog egentligen mer min typ av häst. Jag gillar honom jättemycket och det ska bli spännande att se vad det blir av honom – det finns ju aldrig några garantier, men jag har en väldigt bra magkänsla.

Han har inte tävlat så mycket som unghäst?
– Nej, det är dels på grund av att Jeanna vet att det är en fin häst som förmodligen kommer att gå bättre i Grand Prix än i unghästklasserna, och dels för att det fanns så få tävlingar förra året. Det ska bli kul att se hur han beter sig i år, nu vet man ju inte hur det blir med tävlingar men det känns ganska skönt att man får lite tid på sig hemma och landa i allt. Han är väl utbildad för sin ålder.

Härdas med lantliv

Trots sin energi har Justin landat väl hemma på gården, och verkar ta det mesta med ro. Han blir nu den andra hästen i stallet som Lina äger själv, tillsammans med familjeföretaget men utan externa hästägare. Planen är att han ska bli kvar länge.
– Det känns kul att kunna bestämma allt helt själv. Att ha en häst där man kan lägga upp upplägget helt själv, att inte behöva oroa mig för en försäljning eller så.

Vilka är Justins främsta kvalitéer?
– Hans energi och elektricitet, men också hans sätt att röra sig – han har extremt mycket power men är samtidigt väldigt mjuk och rörlig. Jag tror att han kommer ha lätt för det svåra.

Och hans svagheter?
– Det är väl kanske att han ska kunna förvalta den här energin han har. Men jag tror det blir bra med lite lantliv för honom, det händer mycket saker runt omkring – det brukar härda de flesta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden