Körning
19 augusti 2018 19:17

Linnea höll i ledningen – säkrade EM-guldet

EM-guld till SverigeLinnea Kristiansens superinsats hela vägen igenom mästerskapet i körning gav bästa möjliga resultat. Etta i dressyr, fyra i maraton och trea i precisionskörningen. En av de största svenska framgångarna i sportkörning, genom tiderna.

Linnea höll i ledningen – säkrade EM-guldet
Prisutdelning i Ungern med svenskt högst upp pallen. Linnea Kristiansen tog guld i Young driversklassen. Silver till Österrike och brons till Ungern. Foto: Susanne Ankermark

Linnea och ponnyn Plassens Lucky Luke låg i guldläge redan innan den avslutande precisionskörning, men marginalen till tvåan, Österrikes Severin Baldauf, var dock inte så stor, det var nervöst in i det sista.
–  Banan var riktigt trixig, menade bland andra Boel Hellberg, groom till Natalie Hellberg i childrensklassen.

Många kuskar härjade också ganska rejält bland bollar och koner och få kom också i mål inom maxtiden.

Linnea fick två bollar ner men höll marginalen och kunde galoppera i mål som alldeles färsk Europamästarinna! Segerpoängen blev 124,51 Baldauf på silverplats med 128, 34 och bronset gick till Ungerns David Palkovics på 135,27.

Marcus Clasén petade tyvärr för många bollar för att klättra uppåt i prislistan, han och ponnyn Brio landade på tolfte plats totalt med 165,56.

Guldrunda
Guldrundan i Ungern. Linnea Kristiansen och Plassens Lucky Luk på väg emot mål och EM-seger för unga kuskar. Foto: Susanne Ankermark

Felix bäst i children

I childrensklassen som var först ut på precisionsbanan var Felix Strauss bäst av svenskarna. Totalt blev det en fjortondeplats på 126,01. Tätt efter var Sofie Strauss på 129, 38 och Natalie Hellberg körde in på sjuttondeplats totalt med 132,95.

Guld i den klassen tog Tysklands Tom Bücker som bland annat var felfri bland konerna. Även silver till Tyskland genom Lea Voskort 102, 10

Andreas Sjöberg fick ju en minst sagt tråkig resa i maraton. Eliminerad efter att ha missat två portar. Han och ponnyn La Perla kom dock tillbaka idag med en fin precision som gav honom en sjundeplats i den grenen.

Debutant bästa junior

Bland juniorerna blev internationellt debuterande Sanna Manfredsson bäst med sin femtondeplats, hon var också bland de tio bästa i precisionskörningen. Elise Strauss var tätt efter som nummer 17.

Laget som vandrat lite upp och ner i resultatlistan de här tävlingsdagarna, landade till slut på en åttondeplats. Vann lagtävlingen gjorde Tyskland, följt av Ungern och Polen.
– Nu ska vi fira med pizza ikväll och sedan börjar den långa resan hem vid tretiden inatt, avslutar Susanna Ankermark som följt ungdomarna på plats hela veckan.

Eva Österlunds

kommentar

Europamästerskapet i sportkörning för unga kuskar är precis slut. Guld till Sverige genom Linnea Kristiansen. Helt fantastiskt men inte helt oväntat.

Detta är en kusk som väldigt länge har varit väldigt bra. Ett EM-guld, så välförtjänst till henne och hennes fantastiska ponny, Plassens Lucky Luke, i år 17 år gammal.

Vilken karriär han har haft denna ponny och förhoppningsvis fortsätter att ha. Så fin och så välmatchad. Svensk sportkörning skulle behöva en hel drös av Luckyar ute på banorna även i framtiden.

Åtta svenska ungdomar åkte till Ungern med åtta fina ponnyer. Och ett helt entourage av mammor, pappor, groomar och tränare. Mitt i alltihop lagledaren Annika Borg som höll ihop gänget hela vägen.

För varenda en har presterat rejält. De flesta hade aldrig tävlat internationellt förut, bortsett från tävlingar i Danmark, några var laddade med erfarenhet från förra gången det var EM.

Men att åka så långt till något så svårt och att fixa det säger en hel del om att här finns potential för den här sporten även i framtiden.

Dessutom var det fruktansvärt varmt hela tiden. Bara det.

Det gör inget att man missar en port, välter en boll eller två eller inte får till det exakt så som man önskar i dressyren. Att man är där, vågar ta för sig och prestera fast det kryllar av duktiga ungdomskuskar från många andra länder – det är stort!

Hatten av för våra duktiga unga kuskar och för en ledare och en tränare som säkert kan ta dem många snäpp längre i framtiden.

Eva Österlund, Ridsports expert i sportkörning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden