Fälttävlan
29 maj 2021 13:50
Ridsportplus

Lisa Lidbeck lämnar landslagsuppdraget: ”Mycket jag kommer sakna”

VeterinärLisa Lidbeck sätter punkt för sitt uppdrag som landslagsveterinär efter årets OS och EM. I den här intervjun berättar hon varför, om sina bästa och sitt värsta minne under åren som veterinärt ansvarig för svenska landslagstruppen samt sina framtidsplaner.

Lisa Lidbeck lämnar landslagsuppdraget: ”Mycket jag kommer sakna”
Lisa Lidbeck vid VM i Tryon, USA, 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon fanns med i den internationella fälttävlanssvängen redan när hennes man, Staffan Lidbeck, först var landslagsveterinär för Sverige och senare även förbundskapten mellan 2013 och 2016. Sedan 2014 har Lisa Lidbeck varit landslagsveterinär fullt ut, då och då har hon även stöttat de svenska ungdomslandslagen.

Det är mycket psykolog gentemot ryttarna som hur man ska berätta saker om deras hästar utan oroa i onödan men sådant som de ändå behöver veta. Lisa Lidbeck

Men efter årets OS och EM slutar Lisa Lidbeck sitt uppdrag.
– Det är mycket jag kommer att sakna, men mest är det kanske gemenskapen med andra länders veterinärer när man är ute. Jag har ju lärt känna dem under många många år. Vi behöver inte prata så mycket, vi kan bara titta på varann för att förstå, liksom, säger hon.

Tillsammans med sin man driver hon Löberöds Hästklinik i Skåne samt har gården Eketorp med egen hästverksamhet och tre barn.
– Det är ingen speciell anledning till att jag slutar, men det tar väldigt mycket tid med alla resor och så. Jag behöver ägna mig mer åt det här hemma ett tag, säger hon.

– Och det ska bli kul att bli mentor till den som tar över efter mig. Det kan hända så mycket som man inte kan tänka ut i förväg. Och så är det mycket psykolog gentemot ryttarna som hur man ska berätta saker om deras hästar utan oroa i onödan men sådant som de ändå behöver veta.

Två EM-medaljer

Hon har varit med och i allra högsta grad delaktig när Sverige tog lagsilver på EM i polska Strzegom 2017 och lagbrons i tyska Luhmühlen 2019.
– Att ta medaljer är alltid kul. Särskilt den i Luhmühlen, säger hon.

Det finns tråkiga minnen också.
– VM i Tryon är det hemskaste minnet, det som hände med Box Qutie. När hon gick över mållinjen tänkte jag först att båda frambenen var av, men sedan tänkte jag att så kan det ju inte vara.

Svenska truppen fick åka hem utan Anna Freskgårds tävlingskamrat, och senare avlivades hästen.

”Så oväntat”

– Det var inte kul och det som gjorde det extra hemskt var att det var så oväntat. Det är ju ingen hemlighet att hästarna i truppen inte är bebisar längre och alla hästar har någon liten svagare punkt som man känner till. Men så var det inte här, det var helt oväntat.

Under åren med svenska landslagstruppen har hon kommit både hästar och ryttare nära.
– Det är så häftigt att jobba med så fina hästar, det blir ju inte bättre, liksom. Men det är utmanande också.

FEI-veterinär

Hon kommer att ha kvar kontakten med sporten och tävlandet genom sin fälttävlanstokiga familj. Dessutom planerar hon att utvecklas som FEI-veterinär.
– Jag har bland annat varit FEI-veterinär vid världscupen i dressyr och hoppning i Göteborg. Jag vill fortsätta utveckla den biten och tror att det kan vara värdefullt att jag har erfarenhet av att vara behandlande veterinär, att jag förstår hur man tänker på den sidan också.

Lisa Lidbecks sista uppdrag som landslagsveterinär blir EM i Schweiz, 23-26 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden