Hoppning
29 maj 2020 11:11
Ridsportplus

Lisen Bratt Fredricson: ”Finns mycket att göra kring tävlandet”

CoronapandeminInom några veckor är det tillåtet för alla att tävla i Sverige igen efter coronastoppet. Ridsportprofilen Lisen Bratt Fredricson är glad över beskedet, men hon har också funderat en hel del över utformningen av tävlingar i Sverige framöver: "Nu behöver vi diskutera hur vi ska kunna hålla en bra kvalitativ utveckling av tävlingar för dem som lever på det," säger hon.

Lisen Bratt Fredricson: ”Finns mycket att göra kring tävlandet”
Lisen Bratt Fredricson. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått några timmar sedan beskedet om att Sverige öppnar för tävlingar på alla nivåer kom.

    Det finns mycket att göra när det gäller tävlingsverksamheten. Lisen Bratt Fredricson.

    Detta är dock förenat med en hel restriktioner; ingen publik är tillåten, tävlingarna ska hållas utomhus och det är fortfarande inte tillåtet med folksamlingar över 50 personer.

    För Grevlundagården, ett internationellt tävlingsstall i hoppning, är öppnandet av tävlingar välkommet.
    – Det känns jättebra, särskilt eftersom det inte finns några frågetecken om hur vi kan göra det här på ett säkert sätt. Vi håller ju redan en hästlängds avstånd, säger Lisen Bratt Fredricson, Grevlundagården.

    En hästlängd

    – Nästa fråga är ju hur vi ska kunna göra detta på ett bra sätt med tanke på 50-personersgränsen. Ska vi som lever på det här få de 50 platserna? Och hur gör vi med alla andra som behövs? Domare och banbyggare måste ju finnas, men kanske får de som tävlar hjälpa till med andra saker för att det ska fungera, fortsätter hon.

    Grevlundagården är redo för att åka och tävla när detta är tillåtet igen från och med den 14 juni.
    – Detta betyder mycket för våra yngre hästar, fortsätter Lisen Bratt Fredricson som har hunnit fundera en hel del på hur tävlingar arrangeras i Sverige under tävlingsstoppet som infördes i mars.

    Traditionellt bärs tävlingsverksamheten i Sverige upp av den ideella sektorn, som en del av föreningars verksamhet. Svenska Ridsportförbundet är medlem i Riksidrottsförbundet och ska därmed följa myndigheters rekommendationer för sin verksamhet.

    För näringsidkare

    Lisen Bratt Fredricson efterlyser nu en diskussion om hur det ska kunna hållas tävlingar av hög kvalitet för dem som lever på sporten, en kategori som ofta är näringsidkare.
    – Det finns mycket att göra när det gäller tävlingsverksamheten. Nu behöver vi diskutera hur vi ska kunna hålla en bra kvalitativ utveckling av tävlingar för dem som lever på det.

    Lisen Bratt Fredricson efterlyser fler tävlingsanläggningar som inte nödvändigtvis måste vara knutna till föreningar/ridskolor och gärna med tävlingar i veckorna.
    – Det kanske kan vara mindre servering till exempel, och mer utvecklande banor för unghästarna. Och kanske att det skulle behövas någon slags proffslicens, säger hon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden