Sport
2 september 2014 20:11

”Lite overkligt”

En lugn segrare, 19 år men ser ännu yngre ut. Irlands och VMs yngsta ryttare är Bertram Allen, dagens speedkung som inte trodde hans tid med Molly Malone V skulle räcka. "Jag ville bara få en bra, snabb runda," sa den unge mannen modest.

”Lite overkligt”
Tre lugna pristagare, fr v Patrice Delaveau, Bertram Allen och Gregory Whatelet.

Det var tre kända namn på podiet, på det sättet bjöd inte VM:s försts riktiga klass på några överaskningar. Under klassens första hälft var det däremot osedvanligt många fall, stopp och tittiga hästar. 

Banbyggaren Frederic Crottier, eller chef de piste som det heter på franska var nöjd med den hierarki bland ryttarna han skapat med sin bana.
– Idag var det svårt att i det här stora startfältet hamna på rätt nivå, att inte göra det för svårt för de mindre rutinerade ekipagen och samtidigt sortera fram de bästa. Jag tycker jag lyckades bra med den sorteringen. I banan fanns tre kritiska och svåra svängar men med rätts stor frihet däremellan. 
-Imorgon blir det väldigt annorlunda, de tio bästa lagen ska fram och då måste det ställas svårare frågor.
– Hästarna blev lite skrämda av miljö och utsmyckning, det är en del av pröövningen på ett mästerskap, det ska vara speciella hinder. Det var inte särskilt svåra hinder i sig.

De tre ryttarna på podiet: hemmahoppet fransmannen Patrice Delaveau, segrande Bertram Allen och tredjeplacerade Gregory Whatelet var ytterst moderat i sina uttryck. Alla tre var klart medvetna om att detta var ett litet steg på vägen, tre tuffa dagar ligger framför dem och hästarna.

Bertram Allen ser otroligt ung ut, han berättade om sina erfarenheter från ponny-EM och det hade kunnat vara presskonferens därifrån.
– Mitt sto Molly Malone tog alla svängar riktigt bra, jag fick en fin rytm i hela min runda och hon är naturligt snabb, det kändes väldigt lätt. Jag själv blir inte nervös, jag har lätt för att förbli avslappnad. Sen trodde jag inte att det skulle hålla hela klassen ut, min plan var hela tiden att gen henne en snabb runda idag. 

Patrice Delaveau ville inte precis prata om sin egen runda, det är tydligt att det är det franska laget som kommer i förgrunden på denna tävling än så länge.
– Det är riktigt bra för lagmoralen med en stark och bra start första tävlingsdagen. Vi behöver fokusera och koncentrera oss de här dagarna, behålla bettet hela vägen ut.

Belgaren Gregory Whatelet kommer till VM efter en stökig laguttagning men har lämna allt det bakom sig. Idag gällde det att valla för sig själv och laget.
– Jag är mycket nöjd med min hingst Conrad de Hus, jag hade lagt upp en linje och den kunde jag följa. Sen bar den längre än jag trott, jag siktade själv på att hmn som nummer 10-15.

Frankrike leder lagtävlingen efter dagens klass på 2,08, Sverige ligger 2:a på 3,01 före USA på 4,72 fel.

Lagresultat
Invidivuellt resultat
Omräknad ställning i VM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-