Hoppning
28 januari 15:51
Ridsportplus

Daniel Coyle världscupsegrare i Amsterdam – stark insats av Angelica och Kalinka

VärldscuphoppningTre nationer dominerade söndagens världscuphoppning i Amsterdam. Vann gjorde irländaren Daniel Coyle, som därmed tog sin andra världscupseger på raken. Angelica Augustsson Zanotelli missade omhoppningen, men gav ett fint formbesked med Kalinka van de Nachtegaele. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Daniel Coyle världscupsegrare i Amsterdam – stark insats av Angelica och Kalinka
Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele försvarar de svenska färgerna i Amsterdam. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Dagens världscuphoppning i Amsterdam är över för den här gången, dock utan svenskar på pallen. Det blev slutligen sju ekipage vidare till omhoppning, varav tre hemmaryttare, två belgare och två irländare. Vann gjorde Daniel Coyle som därmed tog sin andra världscupseger på raken med sin Legacy. Irländaren kunde därmed addera ytterligare 20 poäng till sina samlade världscuppoäng på väg mot världscupfinalen i Riyadh i april.

  – Legacy blir bara bättre och bättre. Alla kan rida en bra omhoppning men alla hästar kan inte hoppa som hon gör. Hon är den bästa hästen jag någonsin har haft, om jag gör rätt är hon med mig hela vägen, sa OS-satsande Daniel Coyle till arrangören efter segern.

  Enda svenska ekipaget i dagens världscuphoppning, Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele, stod för en imponerande insats med fin hoppning och ridning. Dessvärre blev det ett retligt tidsfel, men väl ett starkt formbesked av den blågula duon som slutade nia.

  Tvåa i världscupklassen blev hemmaryttaren Willem Greve med Highway TN N.O.P., och landsmannen Jur Vrieling tog hem tredjeplatsen med Griffin van de Heffinck.

  Deltävlingen i den holländska huvudstaden var den tolfte av totalt 14 i den västeuropeiska ligan. Den sista äger rum i Göteborg i slutet av februari. De 18 ryttare som då har samlat på sig flest poäng får åka till världscupfinalen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh den 16-20 april. 

  Liverapportering – omhoppning

  Sist ut i världscuphoppningen i Amsterdam är irländaren Denis Lynch, frågan är om hans storgalopperade Vistogrand ska kunna slå landsmannen Coyles snabba Legacy. Det går långsammare och blir dessutom ett nedslag, vilket innebär att Daniel Coyle och Legacy upprepar förra helgens världscupseger från Leipzig.

  Två irländare återstår i omhoppningen i Amsterdam, först ut är världscupvinnaren Daniel Coyle med Legacy. Han sparar inte på krutet, han plockar språng och jagar perfekta lägen. Och visst tar han Willem Greves ledartid – med tre sekunder! Klockan stannar på 35,45 sekunder.

  Hemmaryttaren Willem Greve är nummer fem av sju ut i omhoppningen. Han rider Highway TN N.O.P. och gasar på. Hästen har en otrolig kapacitet och ekipaget dundrar i mål på tiden 38,33 sekunder, mot landsmannen Jur Vrielings tidigare ledartid 40,40 sekunder.

  Andra belgaren och nummer fyra ut på banan är Gilles Thomas med Luna van het Dennehof. Thomas satsar men utan att tappa huvudet. Han är felfri i mål men tiden är ändå efter Jur Vrielings ledartid.

  Nummer tre i omhoppningen är belgaren Pieter Clemens med Emmerton. Clemens sätter upp farten men får ett tidigt nedslag. Hemmaryttaren Jur Vrieling är fortsatt i ledning när Clemens går i mål med ett nedslag. Felfri tid att slå är 40,40 sekunder.

  Andra ryttare ut i omhoppningen är Marc Houtzager med Sterrehof’s Dante. Houtzager satsar men gör en missbedömning i tvåkombinationen, där hästen landar hårt på bakbommen på sista hindret. De kravlar sig upp men flytet är borta och det blir fyra fel i mål.

  Först ut i omhoppningen är Jur Vrieling med Griffin van de Heffinck. Vrieling skrittar runt och tar in banan innan han sätter upp galoppen. Publiken tjoar, det blir ett litet hack i en vändning som de reder ut. Det blir en nollrunda och tiden 40,40 sekunder i mål.

  Startordning omhoppning

  1. Jur Vrieling med Griffin van de Heffinck
  2. Marc Houtzager med Sterrehof’s Dante
  3. Pieter Clemens med Emmerton
  4. Gilles Thomas med Luna van het Dennehof 
  5. Willem Greve med Highway TN N.O.P
  6. Daniel Coyle med Legacy
  7. Denis Lynch med Vistogrand

  Liverapportering – grundomgång

  Det blir slutligen sju ekipage vidare till omhoppning i Amsterdam, varav tre hemmaryttare, två belgare och två irländare.

  Denis Lynch är sist ut med Vistogrand och det blir en mycket precis nollrunda, och ett mycket fördelaktig utgångsläge i omhoppningen för irländaren.

  Hemmaryttaren Kim Emmen är nära att ta sig till omhoppning med sin välhoppande stora skimmel Imagine, men liksom ett flertal andra plockar de med sig plankan efter trekombinationen.

  Max Kühner rider Eic Up Too Jacco Blue och imponerar som vanligt med sin finstämda och effektiva ridning. Hästen hoppar med förtroende men dessvärre föll första bommen för österrikaren.

  Schweizaren Bryan Balsiger blev av med alla sina topphästar till landsmannen Pius Schwizer, nu kämpar han sig tillbaka med nya hästar. Dagens start med Quintino 9 blir dock inte så lyckad och ekipaget utgår.

  Inte så stora Annelies Vorsselmans rider betydligt större Kurly v/d Gorten. De gör en riktigt fin runda med ett nedslag och belgiskan klappar lyckligt om sin storhoppande skimmel.

  Hemmaryttaren Frank Schuttert och Isis jobbar sig effektivt genom banan men får ett nedslag på plankan efter trekombinationen, och på sista hindret. Imponerande att se hur Schuttert balanserar upp sin betydliga längd i sadeln.

  Publiken hoppas på ännu en hemmaryttare till omhoppning när Harrie Smolders äntrar banan med Deesse de Kerglenn. Hästen hoppar med förtroende men även här blir det flera fel på sista linjen.

  Harry Charles rider en ny häst, Sherlock, och det ser väldigt lovande ut. Det är en häst med kapacitet som tar sig an banan med fin hinderuppfattning. Dessvärre kommer ekipaget för djupt in på sista och får ett nedslag. Så förargligt.

  Segerekipaget från Leipzig, Daniel Coyle och Legacy, håller formen från förra helgen. Legacy knackar i tvåkombinationen men det klarar sig. Coyle peppar med rösten in i mål och det blir en irländare som bryter sig in bland holländarna och belgarna i omhoppningen.

  Julien Epaillard är nära att sälla sig till de fem omhoppningsekipagen, men får liksom många andra ett nedslag på sista linjen med fina Donatello d’Auge.

  Holländarna är i storform – Willem Greve blir tredje hemmaryttaren till omhoppning med sin Highway TN N.O.P. – tillsammans med Belgien som alltså har två ekipage till omhoppning.

  Belgaren Pieter Clemens och Emmerton blir äntligen tredje duon till omhoppning efter att ha lyckats hålla sig precis under maxtiden på 73 sekunder. Han får strax sällskap av landsmannen Gilles Thomas med Luna van het Dennehof.

  Dags för regerande europeiska mästaren Steve Guerdat, som sannolikt redan är klar för världscupfinalen. Han hoppar Double Jeu d’Honvault, men det blir ingen omhoppning idag. Ekipaget gör en härlig runda, men dessvärre med ett nedslag.

  Julien Anquetin rider Z Ice Cube Z, de kämpar sig igenom trekombinationen och fransmannen försöker vinna tid på sista linjen. Men det blir ännu ett ekipage med ett tidsfel.

  Halvvägs genom klassen har vi så långt två felfria, bägge hemmaryttare genom Marc Houtzager och Jur Vrieling. Trea och fyra är hemmaryttaren Maikel van der Vleuten respektive Sveriges Angelica Augustsson Zanotelli med ett tidsfel vardera.

  – Jag är väldigt nöjd med min häst, tidsfelet var mitt fel. Jag är väldigt glad över hur hon hoppade, det visar att hon är på väg tillbaka i fin form, sa Angelica till arrangören efter rundan.

  Schweizaren Pius Schwizer och Just Special VK får liksom ett antal andra ekipage med sig flera bommar mot slutet, trots storartad hoppning.

  Publiken håller andan när Maikel van der Vleuten och O’bailey vh Brouwershof N.O.P. får startsignal. Maikel van der Vleuten nästan lyfter hästen över hindren i trekombinationen och på sista linjen, men det blir en hundradel (!) över tiden och ett tidsfel. Annars hade vi haft tre holländare till omhoppning på hemmaplan.

  Omonza D C tävlades tidigare av Stephanie Holmén medan Annika Axelsson var skadad, nu rids Omonza av Norges Pål Flam som gör en kanonrunda. Det blir klassens snabbaste runda så långt, välridet men dessvärre med ett nedslag.

  Israels Isabella Russekoff rider EM-guldhästen C Vier 2, men de får inte riktigt till flowet och Russekoff väljer att lämna banan.

  Olivier Philippaerts och Le Blue Diamond van’t Ruytershof börjar med att riva första hindret, därefter blir det snabbt ett nedslag till och Philippaerts väljer att utgå.

  Frankrikes Jeanne Sadran rider Dexter de Kerglenn som seglar över hindren. De kommer fint in i trekombinationen men får med sig sista bommen ut.

  Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli och hans topphingst Grand Slam VDL gör en kanonrunda men får också med sig en bom i tvåkombinationen mot slutet av banan.

  Yuri Mansur syns väl i sin välbekanta gula kavaj, han rider Qh Alfons Santo Antonio och det ser väldigt harmoniskt ut. När nollan känns säkrad faller en bom i tvåkombinationen mot slutet, och det blir ingen omhoppning för brasilianaren.

  Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele är klassens enda svenska ekipage och de jobbar på. Kalinka ser stark ut men det blir noll fel på hinder i mål, dessvärre trillar det in ett förargligt tidsfel. Väldigt surt men så roligt att se ekipaget i mycket fin form.

  Michael Duffy och Cantano 32 flyger över hindren, vilken fin häst som verkligen försöker vara felfri. Det blir lite långt i slutet av trekombinationen och bommen faller, med ett nedslag till efter det slutar rundan med åtta fel för irländaren.

  Tysklands Jana Wargers rider heta Rockwell RC, som får ett bakbensfel på första hindret i trekombinationen. Annars en mycket fin runda.

  Catch-Me van Berkenbroeck hoppar helt otroligt för britten Robert Murphy, men det blir ett nedslag och två tidsfel för ekipaget.

  Marc Houtzager och Sterrehof’s Dante visar upp fin hoppning med stort fokus. Taket lyfter nästan i Amsterdam när publiken jublar över klassens andra nollrunda, även den fixad av en hemmaryttare.

  Hemmaryttaren Jur Vrieling har inte riktigt fått till det så långt, får se vad han kan göra tillsammans med Griffin van de Heffinck. Skimmeln luftar men dunkar i ordentligt i näst sista hindret – bommen ligger kvar och publiken jublar åt första nollan.

  Italiens Lorenzo de Luca rider F One Usa, det ser lugnt och balanserat ut men dessvärre får de med sig plankan efter trekombinationen. Dessutom blir det ett tidsfel.

  Först ut är Marcus Ehning med Stargold. Stargold knackar sig igenom några hinder och sparkar bakut, i trekombinationen faller flera olikfärgade bommar. Ehning väljer att gå ut och spara sin häst.

  Världscupbanan i Amsterdam

  Banbyggare är Quintin Maertens tillsammans med Louis Konickx, som har skapat en tekniskt utmanande bana med 14 hinder och 17 språng. Trekombinationen är placerad först mot slutet av banan, vilket kan bli utslagsgivande. Maxtiden är 73 sekunder.

  Skärmavbild 2024-01-28 Kl. 14.51.26

  Så följer du tävlingen

  Världscupklassen bjuder på 40 startande och rids med start klockan 15.45.

  På plats för att försvara de blågula färgerna i Amsterdam är Angelica Augustsson Zanotelli, som har startnummer 8 tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele. Toppar ligan gör Henrik von Eckermann som dessutom redan är direktkvalificerad i egenskap av regerande världscupmästare. 

  Peder Fredricson är femma och även han har finalbiljett. Angelica har inga världscuppoäng så långt, efter tre världscuptävlingar den här säsongen. 2022 föll hon på målsnöret till finalen efter att bland annat ha vunnit deltävlingen i Helsingfors.

  Ridsport rapporterar live från klassen.

  Startlistor och resultat
  Aktuell ställning i världscupen
  Fullständig deltagarlista till tävlingarna i Amsterdam
  Arrangörens hemsida

  SVT sänder direkt med start klockan 15.35 till 17.50 i SVT1 och på SVT Play

  Världscupen och övriga klasser i Amsterdam sänds på FEI-TV/ClipMyHorse

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden