Ponny
29 januari 09:07
Ridsportplus

”Livrädd” ponny kvalad till Sverigeponnyn

MysterieFamiljen Brozin-Östman köpte en 10-årig ridponny, som ju borde vara grundutbildad. Men efter att ha sökt i ponnyns bakgrund förstod familjen att vad de fått var en livrädd ponny som ridits in som 9-åring. Efter hårt slit är ponnyn nu kvalad till Sverigeponnyn med sin 10-åriga ryttare.

”Livrädd” ponny kvalad till Sverigeponnyn
Från lugn andning till fart på banan – det är framgångsreceptet för Lice Brozin Östman och Tjejen. Foto: Hanna Stenborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

År 2019 föll familjen Brozin-Östman för den 10-åriga ponnyn E Harmonijka The Hell´s, även kallad Tjejen.
– Jag vet inte riktigt varför, jag får en känsla när jag ser en häst, det var någonting med den här hästen som jag vill utforska. Men när hon kom hem var hon knappt hanterbar, berättar Katarina Brozin Östman.

Tjejen reagerade inte på bilar, motorer eller på att gå i skrittmaskin – men människor var livsfarliga.
– Hon vände rumpan till mot oss i boxen och hon var sur och rädd. Det var inte som att hon fått stryk, mer att hon inte var hanterad. Jag fick ta på mig att gå in i boxen och börja där, säger Katarina.
– Första året lade vi mycket tid på clickerträning, jag hade inte hållit på med det tidigare och tog mycket hjälp. Vi började om med hanteringen från marken, det var som att hantera en helt grön unghäst.

Kat
Att träna Tjejen visade sig vara svårare än Katarina Brozin Östman och maken Nils Östman. Foto: Lice Brozin Östman

Hade gått på lösdrift

Det fanns många tankar om vad som kunde ha hänt Tjejen tidigare. I passet stod det härstamning okänd och det var inte lätt att hitta information. Men när Katarina hade tråkigt som konvalescent efter en operation googlade hon runt och gjorde en upptäckt.
– Det visade sig att Tjejens riktiga namn, som slutar med The Hell´s, inte alls hade med helvetet att göra. Det var i stället en oerhört vacker halvö i Polen. Och där fanns The Hell´s Ponies, som visade sig vara Tjejens uppfödare.

Katarina tog kontakt med uppfödarna som berättade att Tjejen gått på lösdrift i nio år innan de av ekonomiska skäl tvingades sälja hästarna.

Lice2
Ett mål för Lice Brozin Östman är att kvala till SM. Foto: Hanna Stenborg

– Tjejen såldes till någon polsk hästhandlare som tvångsinred henne och sedan hamnade hon i Sverige. Hon var alltså nyinriden och väldigt rädd för människor, och var inte alls hyfsat grundutbildad som jag tänkte att hon måste vara som 10-åring.

Läskigt att börja rida

För dottern i familjen, Lice, var det läskigt att börja rida Tjejen.
– Jag var van vid ponnyn Pysen som är liten och långsam och det var väldigt länge sedan jag satt på en så stor häst. När man satt upp taktade hon iväg och jag var rädd att hon skulle springa iväg och det var lite läskigt. Men jag kände när vi galopperade första gången att vi skulle klicka bra, säger Lice.
Mamma Katarina fyller på:
– Hon är så känslig att rida, det räcker med att titta åt ett håll så vet hon vart hon ska.

Andas i bubblan

Men känsligheten kräver sin ryttare. När familjen var på Strömsholm med Lices andra ponny Gold Chip vann ekipaget klassen. Efter det var det stressigt mellan klasserna tills det var dags att rida även Tjejen.
– Lice var uppe i känslan från ärevarvet och Tjejen stannade ut sig efter fyra hinder. Hon kräver att man är i bubblan med henne.

Lice har fått hjälp med hoppningen av E-G Haking, Lena Bredberg och Katarina Bonde. Den senare har också hjälpt till med den mentala biten.

Lice3
Det har krävts tålamod och träning från grunden, men nu följer Tjejen sin ryttare vart hon går. Foto: Privat

– Jag måste slappna av. I mitten av framridningen stannar jag alltid och tar ett djupt andetag. Samma sak inne på banan. Jag vet att bara jag är lugn så kommer allt lösa sig, jag kan hoppa fram på ett eller två hinder och ändå rida felfritt, berättar Lice.
– Ofta stannar du i ett hörn och andas med Tjejen, säger Katarina.

Målet: Felfri i Scandinavium

Nu har ekipaget kvalat till Sverigeponnyn som går under Gothenburg Horse Show.
– De flesta av de andra tror jag har ponnyer som gjort en hel del innan, säger Katarina.

För Lice är målet i Scandinavium att vara felfri.
– Jag får se hur Tjejen reagerar på arenan. Det högsta målet är att kvala till finalen men också att ha roligt.
Och målet för framtiden?
– Att komma så högt som det går.

Sverigeponnyn är öppen för ponnyryttare födda 2005-2012.  Ryttarna får endast rida på C-ponnyer och bara delta i ett kval med en ponny tävlingen avgörs i Lätt B, som för c-ponny är 90 cm.

Det är en inverkanstävling då domare genom ett protokoll bedömer ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden